nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.09.2019 Grootste aardappelgemeente ontvangt Potato Europe

Doornik, waar op 4 en 5 september de aardappelvakbeurs Potato Europe plaatsvindt, is de Belgische gemeente met het grootste aardappelareaal. Uit cijfers die beursorganisator Fedagrim bij elkaar zocht, blijkt dat 16,5 procent van het bouwland er ingenomen wordt door aardappelen. Dat kwam vorig seizoen neer op 1.873 hectare aardappelen. Twee West-Vlaamse gemeenten, Poperinge en Ieper, vervolledigen het podium. Ook de twee gemeenten met het grootste aandeel bouwland dat beplant wordt met aardappelen situeren zich in West-Vlaanderen: Mesen (29,8%) en Ingelmunster (24%). Ze liggen in een straal van 50 kilometer rond Doornik.

Potato Europe wordt door beursorganisator Fedagrim in de kijker gezet als “het kloppend hart van de aardappelsector”. Alleen al om de locatie is dat niet gelogen. Het 30 hectare grote beursterrein, waar de aardappelvelden gerooid zullen worden door demomachines, ligt op grondgebied Kain. Dat is een deelgemeente van Doornik in de provincie Henegouwen. Nergens vind je zoveel aardappelen als in Doornik, 1.873 hectare om precies te zijn.

In de aanloop naar Potato Europe analyseerde Fedagrim de statistieken van Statbel. Het aardappelareaal in ons land steeg de laatste tien jaar met 28 procent van 72.723 hectare in 2009 naar 93.331 hectare in 2018. De provincies West-Vlaanderen (26%), Henegouwen (23%) en Oost-Vlaanderen (13%) staan samen in voor bijna twee derde van het totale areaal. Op regionaal vlak zijn de arrondissementen Nijvel (7.402 ha), Ieper (6.194 ha), Doornik (5.223 ha), Namen (4.851 ha) en Aat (3.639 ha) de koplopers.

Zoals gezegd voert Doornik de rangschikking ook aan op gemeentelijk vlak. “Niet onlogisch”, aldus Gert Van Thillo (Fedagrim), “want Doornik is in oppervlakte de grootste Belgische gemeente. Met 16,5 procent van het bouwland dat ingenomen wordt door aardappelen scoort het ook meer dan gemiddeld.” De top van de aardappelproducerende gemeentes wordt vervolledigd door Poperinge (1.644 ha), Ieper (1.507 ha), Heuvelland (1.197 ha) en Aat (1.166 ha).

Aangezien in België bijna 90 procent van areaal is voorzien voor bewaaraardappelen, is dit ook de top vijf van de gemeenten met het grootste areaal bewaaraardappelen. De productie volgt de klimatologische en grondgebonden omstandigheden. Waar in het zuiden van West-Vlaanderen het aandeel vroege aardappelen net geen 20 procent bedraagt van het totale aantal aardappelen, is dit in de koudere en voor akkerbouw weinig geschikte provincie Luxemburg amper 1 procent.

Meer weten over aardappelen? Dan moet je op 4 en 5 september in Kain zijn, voor Potato Europe.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: PotatoEurope.be

Volg VILT ook via