nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.09.2017 Grootste Britse pluimveeverwerker verdacht van fraude

De grootste leverancier van kippenvlees aan Britse supermarkten, het bedrijf 2 Sisters Food Group, wordt ervan verdacht de regels rond voedselveiligheid aan de laars te lappen. Uit undercoveronderzoek van journalisten van The Guardian en ITV News blijkt dat medewerkers van het bedrijf teruggestuurd kippenvlees opnieuw moesten verpakken en daarbij de slacht- en houdbaarheidsdatum moesten aanpassen. Het bedrijf liet weten de beschuldigingen “zeer ernstig te nemen” en dat “hygiëne en voedselveiligheid prioriteit nummer één zijn”.

Het onderzoek van beide media, waarbij ook undercoverbeelden van de inbreuken werden gemaakt, toont onder meer aan dat verpakt kippenvlees dat werd teruggestuurd door de distributiecentra van de supermarkten opnieuw werd verpakt en opnieuw werd aangeboden aan de supermarkten. Ook was te zien dat kippenvlees dat op de vloer was gevallen tijdens de verwerking door medewerkers van het bedrijf werd opgeraapt en opnieuw op de productieband werd gelegd.

Daarnaast werd er ook fraude gepleegd met de slachtdatum. Zo werd die datum op het etiket van het kippenvlees aangepast naar een later tijdstip. Bovendien kwam het vlees van kippen die geslacht werden op een verschillende dag in dezelfde verpakking terecht, waarbij meestal de slachtdatum werd vermeld van het meest verse kippenvlees in het pakket. “Wanneer zich een voedselveiligheidsprobleem voordoet, is de bron op die manier niet te achterhalen”, luidt het.

Deze onthullingen komen er vier jaar na het paardenvleesschandaal uit 2013 waarbij er paardenvlees werd verwerkt in bereide gerechten in plaats van duurder rundvlees. Volgens professor Chris Elliott van de Queen’s University in Belfast, die ten tijde van dat paardenvleesschandaal deel uitmaakte van een controleorgaan van de overheid dat onderzoek uitvoerde naar voedselveiligheid bij voedingsbedrijven, is verbolgen. “De afgelopen drie tot vier jaar heb ik heel veel voedingsbedrijven geïnspecteerd. Ik heb nooit een bedrijf gezien dat zo laks omgaat met voedselveiligheidsregels als het bedrijf dat in de undercoverbeelden te zien is.”

2 Sisters Food Group laat weten dat het niet genoeg tijd heeft gehad om de aantijgingen, die volgens het bedrijf vals zijn, te onderzoeken. In een brief stelt het bedrijf dat “voedselveiligheid en hygiëne topprioriteiten zijn”. Het stelt dan ook dat mogelijke tekortkomingen die op de beelden te zien zijn, enkel “geïsoleerde gevallen” kunnen zijn. Toch laat het weten de aantijgingen zeer ernstig te nemen.

Het pluimveeverwerkingsbedrijf is in 1993 in West Bromwich gesticht door Ranjit Singh Boparan die samen met zijn echtgenote eigenaar is. Er werken 23.000 mensen bij de groep. 2 Sisters Food Group produceert een derde van al het pluimveevlees dat wordt gegeten in Groot-Brittannië en levert aan de grootste supermarkten van het land, zoals Tesco, Sainsbury’s, Marks & Spencer, Aldi en Lidl. De betrokken supermarkten leken zich van geen kwaad bewust, maar gaven wel te kennen dat ze de zaak zullen onderzoeken.

Navraag bij Belgische supermarkten leert dat ze geen kippenvlees importeren van 2 Sisters Food Group. Lidl in België werkt niet samen met 2 Sisters, zo liet woordvoerster Isabelle Colbrandt weten. Ook Colruyt werkt niet samen met het bedrijf. Carrefour laat bij monde van woordvoerder Baptiste Van Outryve weten dat het kippenvlees bij de keten van Belgische of Franse origine is. Aldi was niet bereikbaar voor commentaar. 

Meer informatie: Undercoverbeelden The Guardian en ITV News

Bron: The Guardian / Belga

Volg VILT ook via