nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.06.2019 Grootste insectenkwekerij geopend in Nederland

De Nederlandse koning, Willem-Alexander, heeft in Bergen op Zoom de nieuwe insectenkwekerij van Protix officieel geopend. De opening van de nieuwe fabriek – wereldwijd de grootste insectenkwekerij – is een hoogtepunt in de snelle ontwikkeling van Protix. “Hier zullen we larven van de zwarte soldatenvlieg kweken, waarbij het vet en eiwit als grondstof in diervoeders kunnen dienen”, licht Kees Aerts, oprichter en CEO van Protix, toe. Nederlands minister van Landbouw Carola Schouten ziet veel kansen voor veehouders in de alternatieve eiwit- en vetbron.

Het Nederlandse bedrijf Protix produceert insecten voor duurzame eiwitten in vee- en visvoer. De insecten worden gevoederd met plantaardige reststromen uit de omgeving. Nadat de larven zijn vermalen, kan het eiwit en vet verkocht worden als ingrediënt voor diervoerders. Protix geeft verder geen informatie over de productiecapaciteit, maar zegt in de fabriek voer te kunnen verschaffen voor meer dan 5 miljoen zalmen en 250 miljoen eieren van kippen. Het bedrijf verkoopt de producten inmiddels al aan de afnemers van vis- en pluimveevoer en petfood.

De insectenkwekerij heeft zich de voorbije jaren gefocust op het zo efficiënt mogelijk opschalen van het productieproces. Dit heeft zich in 2015 onder meer vertaald in de benoeming tot één van de meest veelbelovende technologiepioniers op het World Economic Forum. Voor het opschalen van de productie kreeg Protix in 2017 een financiering van 45 miljoen euro. Het grootste deel van dat bedrag ging naar het bouwen van de nieuwe kwekerij die een pak groter is dan hun vorige locatie in Dongen.

“Dit is natuurlijk een belangrijk moment voor Protix”, zegt Kees Aerts, oprichter en CEO. “Deze nieuwe productiefaciliteit staat echter ook symbool voor een heuse transformatie voor de hele insectenindustrie. De transitie van prototype naar volwassen en commerciële sector. Deze opening is voor ons de springplank om onze producten en technologie de grens over te brengen en ons leiderschap in deze nieuwe industrie overal ter wereld uit te bouwen.”

Het vet uit insecten kan aan elke partij worden verkocht, maar aan eiwit kleven nog wel restricties. Dit heeft onder meer te maken met Europese regels als gevolg van de gekkekoeienziekte, daarin staat dat dieren geen dierlijke eiwitten mogen eten. Bij het opstellen van deze regels (in de jaren '90) werd echter geen rekening gehouden met insecten.

De afgelopen jaren worden insecten wel meer en meer gezien als potentiële voedingsbron voor mens en dier. Nederlands minister van Landbouw Carola Schouten liet bij de opening weten een grote toekomst te zien voor insecten als nieuwe vorm van de veehouderij. Het kweken van insecten (zoals meelwormen, vliegen en krekels) kost immers minder water, mineralen en land. “Insecten kunnen de kringloop op veel aspecten sluiten”, zei ze. “De Europese Unie moet de weg hiervoor zo snel mogelijk vrij maken.”

Bron: De Molenaar / Boerenbusiness

Volg VILT ook via