nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.12.2018 Half miljoen doosjes Faux Gras geproduceerd dit jaar

Dit jaar produceerde dierenrechtenorganisatie GAIA 500.000 doosjes Faux Gras. GAIA bracht het product tien jaar geleden op de markt als diervriendelijk alternatief voor foie gras. De verkoop stijgt jaar na jaar, laat de organisatie weten. “Het bewijst dat steeds meer mensen dierenleed weigeren als de markt hen een alternatief aanbiedt”, klinkt het bij GAIA-directeur Ann De Greef. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar campagnes tegen foie gras.

Vorig jaar bracht de organisatie 355.000 doosjes op de markt. De forse stijging dit jaar is vooral te danken aan de groeiende vraag in Frankrijk. Vorig jaar verkocht GAIA 240.00 doosjes in België en 115.000 in Frankrijk en Nederland. Dit jaar zullen dat 300.000 dozen zijn in Frankrijk en 150.000 in België. De rest wordt geëxporteerd naar Spanje, Luxemburg, Nederland, Frans-Polynesië en Tahiti. Die stijgende verkoop in Frankrijk is voor de organisatie heel belangrijk, want “Frankrijk is het land dat wereldwijd aan de top staat op het vlak van de productie, consumptie en export van foie gras”, aldus De Greef.

Faux Gras werd op de markt gebracht “om de traditionele consument van foie gras te overtuigen om te kiezen voor een alternatief zonder dierenleed”, vertelt De Greef. Na Frankrijk is België de tweede grootste verbruiker van foie gras per capita wereldwijd en de tweede grootste importeur van rauwe foie gras. In Vlaanderen is er één producent van foie gras. Vorige zomer besliste Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts evenwel om vanaf 1 december 2023 het dwangvoederen voor de productie van foie gras te verbieden.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via