nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.03.2020 Hamstergedrag leidt tot verstoring vraagpatroon

Door de coronacrisis zijn veel mensen aan het hamsteren geslagen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig was. Dat gedrag creëert wel gevolgen voor bedrijven in de bevoorradingssector. Logistiek experten voorspellen een verstoring van het vraagpatroon. Het leidt ook tot grote overschotten bij landbouwbedrijven.
Je hebt ze misschien ook gespot in de supermarkten: mensen met afgeladen karren vol pasta, bokalen appelmoes, eieren, wc-papier... Bij een onvoorspelbare situatie, zoals de coronacrisis, is het een menselijk instinct om eerst voor jezelf en je gezin te willen zorgen. Maar het hamstergedrag zorgt ook voor een sneeuwbaleffect. Het zet anderen aan om hetzelfde te doen, met lege winkelrekken als gevolg. En op het einde van de rit zijn we er allemaal slechter van af.
 
Volgens professor Robert Boute, expert in supply chain management (KU Leuven) zijn mensen bang voor een tekort waardoor ze meer gaan kopen en bestellen. “Daardoor gaan bedrijven ook meer produceren”, vertelt hij aan VRT. “Logisch, maar dat blijft natuurlijk niet duren. Neem bijvoorbeeld toiletpapier: we gaan niet plotseling meer gebruiken, maar heel die aangekochte voorraad moet nog wel op. En we hebben natuurlijk niet plotseling allemaal last van maag- en darmproblemen."
 
Bedrijven hebben op den duur geen enkel idee meer hoeveel ze nog moeten produceren. “Voor hen houd ik mijn hart vast”, aldus Boute. “Momenteel zijn de supermarkten leeg, maar de komende weken zullen ze met overtollige voorraad van bepaalde producten te maken krijgen. Ondertussen voorzien de producenten veel meer dan normaal, waardoor ook zij met overschotten zitten. Binnenkort worden overal de bestellingen dus verminderd, dat zorgt voor een complete verstoring van het vraagpatroon."
 
Ook in de landbouw ontstaan overschotten. Door de natuurlijke groeiprocessen, je kan een koe niet plots verplichten om geen melk meer te geven, heb je een continue stroom aan producten. Denk aan de sierteelt, die zijn afzetmarkt grotendeels kwijt is. Serres staan vol bloemen in volle bloei, maar die geraken momenteel niet tot in de huiskamers.
Omdat de horeca compleet stilgevallen is, zijn er ook voor andere teelten, zoals asperges, ongeziene overschotten. Nederland, het tweede grootste landbouwexportland, weet niet wat te doen met de gigantische hoeveelheden varkensvlees en frietaardappelen.
 
Dat varkensvlees wordt normaal naar Oost-Europa uitgevoerd. Maar door grenscontroles ontstaan er ellenlange files en geraakt het vlees niet op de bestemming. Ook het containertransport naar Azië is sterk verstoord waardoor de prijzen in elkaar stuiken. Daardoor belanden de oren, poten en varkensneuzen, delicatessen in Azië, hier in de vleesmolen. De coronacrisis betekent dus niet alleen lege winkelrekken, maar ook overvolle magazijnen.

Bron: VRT / De Standaard

Volg VILT ook via