nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.07.2018 "Handelsgeschil VS-China zal boeren in VS hard treffen"

De Chinese maatregelen tegen de Amerikaanse invoerheffingen zijn in voege getreden. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. In totaal zouden ruim 500 Amerikaanse goederen betrokken zijn in het handelsconflict, ter waarde van 29 miljard euro. Doordat varkensvlees en sojabonen bij de goederen behoren waarop importheffingen worden gelegd, blijkt de tol zwaar te worden voor de Amerikaanse boeren. “En dat terwijl de bewoners van de ‘Farm Belt’ er mee voor zorgden dat Donald Trump verkozen werd tot president”, merkt The Wall Street Journal op.

Met deze importheffingen reageert China op sancties die de Verenigde Staten eerder aankondigde. In feite worden de heffingen voor de tweede keer opgelegd, nadat de regering in april al met maatregelen kwam. Tussendoor werden de heffingen opgeschort in een poging om het handelsgeschil te beslechten, maar dat mislukte. Ondertussen dreigt president Trump met verdere sancties op de import van Chinese goederen, ter waarde van meer dan 425 miljard euro. Dit is ongeveer gelijk aan het bedrag dat de VS vorig jaar aan Chinese goederen importeerde.

Volgens The Wall Street Journal zijn vooral de Amerikaanse boeren het slachtoffer van de handelspolitiek van Trump. Sinds de VS heffingen heeft opgelegd voor goederen die afkomstig zijn uit China, Mexico, Canada en de EU, worden vooral Amerikaanse landbouwgoederen als varkensvlees, soja, zuivel en appels geviseerd voor tegenmaatregelen. Deze dreiging zorgde alleen al in juni voor een daling van de marktwaarde van maïs, soja en tarwe met 11 miljard euro (-10%). “En dat terwijl de belangrijkste landbouwregio van de VS, de Farm Belt genaamd, een belangrijke rol heeft gespeeld in de verkiezing van de president”, stelt de krant.

Onderzoekers van de universiteiten van Illinois en Ohio verwachten dat wanneer China een heffing van 25 procent oplegt voor soja uit de VS, het inkomen van een gemiddeld landbouwbedrijf in Illinois met 87 procent zal dalen op vier jaar tijd. En dat terwijl het inkomen van maïs- en sojatelers in de VS al zwaar onder druk stond. Ook het feit dat er in het land dit jaar een recordoogst voor beide gewassen wordt verwacht, zet de prijzen verder onder druk. “Door de daling van de sojaprijzen met 16 procent enkel en alleen in de maand juni heb ik 100.000 dollar (85.000 euro, nvdr) van mijn inkomsten in rook zien opgaan”, getuigt een akkerbouwer met ongeveer 600 hectare maïs en soja.

Hoewel er landbouwers en agrovoedingsbedrijven in opstand komen tegen wat zij de “schadelijke gevolgen van Trumps handelspolitiek” noemen, blijft de steun voor de president bij veel boeren groot. Volgens The Wall Street Journal zien zij de handelsaanpak van Trump als een tactisch spel waarvan zij hopen dat die zijn vruchten afwerpt tegen het de herfst wanneer de landbouwers hun gewassen moeten oogsten. Sommigen zeggen bereid te zijn om financieel in te binden als die Amerikaanse economie er op lange termijn wel bij vaart.

Toch verwacht de krant dat het handelsbeleid van Trump wel eens van doorslaggevend belang kan zijn voor zijn herverkiezing. “Hoewel klein in aantal kunnen landbouwers wel eens bepalend zijn in staten zoals Michigan waar Trump nipt won bij de verkiezingen van 2016”, klinkt het. “Als het landbouwinkomen inderdaad stevig onder druk komt te staan, zullen landbouwers spanning ondervinden tussen hun portefeuille en hun loyaliteit tegenover de republikeinse partij.”

Maar niet alleen de Amerikaanse boeren zijn de dupe van het de handelsoorlog tussen de VS en China. Ook de Chinese consument zal dit handelsgeschil voelen. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) verwacht dat de prijs van varkensvlees in China op middellange termijn waarschijnlijk zal stijgen. Niet alleen door de heffingen op varkensvlees, maar soja is ook de belangrijkste grondstof voor de Chinese varkenshouderij. Het land is de grootste importeur van soja ter wereld en voert dit jaar wellicht 97 miljoen ton in, waarvan 39 procent afkomstig is uit de VS.

De FAO stelt wel dat het effect kan meevallen als China erin slaagt om varkensvlees uit andere landen te importeren. Ongeveer 15 procent van het varkensvlees dat China invoert, komt uit de Verenigde Staten, 60 procent wordt verscheept vanuit Europa en de rest komt uit landen als Canada en Brazilië. China probeert ook meer Braziliaanse soja te importeren. In principe heeft het land al enige uitwijkmogelijkheden, maar wereldhandelsstromen zijn vaak log en niet zo gemakkelijk om te buigen. Volgens de Nederlandse website Boerenbusiness liggen verschuivingen in handelsstromen voor de hand als een verzoening tussen beide handelsblokken op middellange termijn uitblijft. “En daar kan de Europese varkenssector wellicht nog van profiteren”, luidt het.

Bron: The Wall Street Journal/Boerenbusiness

Volg VILT ook via