nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.08.2019 Handelsoorlog tussen VS en China escaleert

Waar vorige week nog gehoopt werd op een dooi in de relatie tussen de Verenigde Staten en China, is die hoop opnieuw vervlogen. China heeft extra importtarieven opgelegd voor 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Het gaat om in totaal 5.078 producten, gaande van landbouwproducten tot ruwe olie, vliegtuigen en wagens. De extra taks, die vanaf 1 september wordt opgelegd, bedraagt voor de meeste goederen vijf tot tien procent. Dat schrijft De Tijd.

Deze nieuwe sancties zijn opnieuw een rechtstreekse vergelding voor een eerdere stap van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij besliste begin augustus om vanaf 1 september invoertarieven van 10 procent te heffen op de 300 miljard dollar aan Chinese goederen die nu nog zonder extra tarieven de VS binnenkomen. Later krabbelde Trump wel terug. Hij besloot een deel van de invoerheffingen pas vanaf 15 december te heffen, zoals op speelgoed, spelconsoles, elektronica, enz. Daarmee wou hij ervoor zorgen dat de consument niet te diep in de buidel moet tasten, zo vlak voor de eindejaarsfeesten. Toch reageerde China door de import van Amerikaanse landbouwproducten stop te zetten en zijn munt te devalueren. Het opbod tussen de VS en China is al langer bezig.

Wie al langer de dupe is van de handelsoorlog die de VS startte met China, zijn de Amerikaanse landbouwers. Zij beleven zowat de ergste crisis in 30 jaar. Dat komt omdat de Chinese president Xi Jinping perfect weet waar de zwakke plek van zijn Amerikaanse ambtsgenoot zit. Soja heeft voor Trump dan ook een speciale betekenis, schrijft De Standaard. Vandaag is de Verenigde Staten de grootste sojaproducent ter wereld en is China de grootste consument. Dus dat soja een belangrijk wapen wordt in de handelsoorlog hoeft niet te verwonderen.

De Chinese import van Amerikaanse soja is vorig jaar met 83 procent teruggevallen ten opzichte van het jaar voordien. Dit jaar koopt China nauwelijks nog soja uit de VS. Die laatste had gehoopt om zijn soja kwijt te raken aan Europa. Een jaar geleden sloten Trump en Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, dan ook een deal hierover. En hoewel de import van Amerikaanse soja in de EU in juli vorig jaar met 280 procent is gestegen in vergelijking met een jaar eerder, is de Europese markt te klein om het verlies van China te compenseren.

Wie wint bij deze handelsoorlog, is Brazilië. China koopt zijn soja nu in dat land aan en dat zorgt ervoor dat Brazilië nauwelijks aan de vraag kan voldoen. Daardoor wordt het regenwoud ontgonnen om sojavelden aan te leggen. De nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft heel wat aanhangers bij de landbouwers en wil de sojaboeren dus te vriend houden. Vandaar dat hij ook eerder laks optreedt, tegen de bosbranden in en bijkomende ontginning van het Amazonewoud. 

Bron: De Tijd / De Standaard

Volg VILT ook via