nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.10.2019 Handtekeningen zetten kooisystemen op Europese agenda

In het afgelopen jaar verzamelde het Europees burgerinitiatief 'Stop de Kooien' 1,5 miljoen handtekeningen voor een verbod op het gebruik van kooisystemen in de Europese veehouderij. “De verplichte procedure is nu dat de Europese Commissie zich moet buigen over de kwestie”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Om hun actie kracht bij te zetten, brachten de initiatiefnemers een reusachtige sculptuur van een varken mee naar de esplanade recht tegenover het Schumanplein in Brussel, in het zicht van het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie.

Het Europees Burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ zamelde op één jaar tijd meer dan 1,5 miljoen handtekeningen in over heel Europa. In België werd de petitie, op initiatief van GAIA, meer dan 90.000 keer getekend. “Een pak meer dan de 15.750 Belgische handtekeningen die noodzakelijk waren”, vertelt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. De aanhangers van 'Stop de Kooien' hopen dat de nieuwe Europese Commissie wel zal luisteren en het initiatief serieus neemt.

"We moesten één miljoen handtekeningen verzamelen om officieel erkend te worden door de Commissie”, weet Michel Vandenbosch. “De verplichte procedure is nu dat zij zich moeten buigen over de kwestie. We hopen dat dit een serieuze duw in de rug zal zijn om een einde te maken aan dit verschrikkelijke leven in kooien”, vertelt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Om hun actie extra in de verf te zetten, brachten de organisatoren een reusachtige sculptuur van een springend varken mee, ontworpen door de Nederlandse kunstenares Jantien Mook. Het werk kreeg de naam 'Ode aan het varken'. Vooraleer het in Brussel neerstreek, doorkruiste het al twaalf Nederlandse steden om aandacht te vragen voor de campagne.

Bron: Belga

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via