nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.04.2015 Haren eert grondwitloofteelt met erfgoedfestival

Komend weekend organiseert vzw Sputnik een erfgoedfestival rond grondwitloof in Haren bij Brussel. De teelt heeft de geschiedenis van het dorp sterk beïnvloed, en daarvan zijn vandaag nog steeds sporen te vinden. Bezoekers kunnen een geleide wandeling volgen langsheen enkele betekenisvolle plekken, tentoonstellingen bijwonen op vier verschillende locaties en genieten van witloofhapjes of een witlooflunch. Vzw Sputnik zet zich in voor het beschermen en valoriseren van het immateriële erfgoed in Het Brussels Gewest.

Met dit erfgoedfestival wil de organisatie de glorietijd van Haren – Brussels laatste dorp – en het succes van zijn witloofteelt onder de aandacht brengen. Daartoe wordt onder meer een documentaire uit 1949 geprojecteerd over de teelt in een oude loods van witloofhandel De Schouwer, dat al sinds 1927 witloof exporteert. Verder wordt het bedrijf van een jonge grondwitloofteler bezocht, worden de werktuigen die gebruikt werden bij het zaaien, inbedden, oogsten, reinigen en transporteren tentoongesteld en enkele portretten van belangrijke Harenaars getoond, in de huizen die typisch waren voor de rijke witloofboeren uit de jaren ‘50 en ‘60.

Bezoekers kunnen verder terecht in een mobiele keuken voor een witlooflunch of witloofhapjes, zich laten rondleiden in Haren door een gids en live concerten bijwonen. Het festival vindt plaatst op 25 en 26 april 2015 verspreid over het dorp. Adressen en meer info vind je op de flyer.  

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via