nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.06.2017 Heel het jaar weidemelk volgens Duitse rechter

De aanduiding ‘weidemelk’ is niet misleidend voor de consument wanneer de melk van koeien afkomstig is die ten minste 120 dagen per jaar minstens 6 uur in de wei waren. Dat betekent dat de aanduiding ‘weidemelk’ voor melk van deze koeien het hele jaar door gebruikt mag worden. De branchewebsite Zuivelzicht.nl informeert over deze uitspraak van een rechtbank uit het Duitse Neurenberg in een zaak die door een supermarktketen tegen een discounter was aangespannen.

In Duitsland is een discountsupermarkt aangeklaagd door een concurrent omdat het melk verkoopt als weidemelk, terwijl niet heel het jaar aan de voorwaarden voor weidemelk wordt voldaan. Volgens de aanklager gaat het om een seizoensproduct, omdat de dieren minstens 240 dagen per jaar niet aan de voorwaarden voldoen omdat ze niet minstens zes uur per dag in de wei staan. Dat zou misleidend zijn voor de consument. De aanklager vindt bovendien dat melk alleen als weidemelk kan worden verkocht als de melk van koeien afkomstig is die op de dag dat ze worden gemolken ten minste zes uur in de wei zijn geweest.

De rechtbank in Neurenberg oordeelde dat er geen duidelijke wettelijke regels zijn over wanneer melk als weidemelk aangeduid kan worden en wanneer niet. Daarnaast stelde de rechtbank dat een normaal geïnformeerde en kritische consument ervan uitgaat dat weidemelk afkomstig is van koeien die in het gebruikelijke weideseizoen en op de gebruikelijke weidetijden in de weilanden grazen. En dat staat keurig beschreven op de verpakking. De rechtbank oordeelde daarom dat er geen sprake is van misleiding van de consument. 

Bron: Zuivelzicht.nl

Volg VILT ook via