nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.10.2019 Heffing raakt helft van Nederlandse kaasexport naar VS

Ongeveer de helft van de Nederlandse kaasexport naar de Verenigde Staten wordt getroffen door de importheffingen die het land de Europese Unie oplegt. Over ongeveer 39 miljoen euro van die export moet vanaf 18 oktober een extra heffing van 25 procent worden betaald. Dat liet een woordvoerder van de minister voor Buitenlandse Handel weten naar aanleiding van het handelsdispuut tussen de EU en de VS. Aan de basis daarvan ligt een geschil over subsidies voor vliegtuigbouwers Airbus en Boeing.

In vergelijking met België heeft de voedingsindustrie in Nederland meer te vrezen van de nieuwe Amerikaanse importheffingen. Openbare omroep NOS meldt op gezag van de minister voor Buitenlandse Handel dat de helft van de Nederlandse kaasexport naar de VS geraakt wordt. De Verenigde Staten hebben een lijst opgesteld met Europese producten waar heffingen voor komen ter vergelding van de EU-subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. De Wereldhandelsorganisatie zette daarvoor het licht op groen, en doet binnenkort mogelijk hetzelfde voor de EU ter compensatie van Amerikaanse subsidies voor concurrent Boeing.

In totaal exporteert Nederland per jaar zo'n 80 miljoen euro aan kaas naar de Verenigde Staten. Daarvan wordt minstens 39 miljoen euro belast met importheffingen van 25 procent. Ook de Nederlandse varkensexport wordt geraakt. Worst ter waarde van 600.000 euro gaat onder de heffingen van 25 procent vallen. Op vandaag is niet duidelijk of afgeleide producten van kazen die niet in de lijst voorkomen buiten schot blijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om geraspte Goudse kaas of plakken Edammerkaas. Van paniek in de zuivelbranche is niet meteen sprake. Men gaat er vanuit dat de consument wel een paar euro extra over heeft voor de Nederlandse specialiteiten. De maatregelen gaan op 18 oktober in.

België is veel minder getroffen door de geplande importheffingen, zo becijferde Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Er is een impact van naar schatting 3 miljoen euro op verse kaas vanuit België. Vanuit ons land is er geen export van varkensvlees naar de VS, en ook de groente- en fruitsector zal geen impact ondervinden van de Amerikaanse importtarieven. De voedingsindustrie is meer bevreesd voor de indirecte impact van een verhoogde concurrentie op andere markten. Via Twitter roept Fevia op om een handelsconflict te vermijden. Er wordt bij gezegd dat de Verenigde Staten een groeimarkt zijn voor onze voedingsbedrijven, goed voor 780 miljoen euro aan export.

Bron: Belga / NOS / eigen verslaggeving

Beeld: FrieslandCampina

Volg VILT ook via