nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.01.2019 Hek op grens Denemarken-Duitsland krijgt vorm

Denemarken is begonnen met de bouw van een hek op de grens met Duitsland. Het hek is bedoeld om wilde zwijnen die mogelijk besmet zijn met Afrikaanse varkenspest buiten te houden. Het hek wordt 70 kilometer lang en 1,5 meter hoog, goed voor een investering van 10 miljoen euro. “De bouwkosten staan in de schaduw van de mogelijke impact die een uitbraak heeft”, citeert Boerenbusiness Jakob Elleman-Jensen, de Deense minister van Milieu en Voeding. De minister verwacht dat de kosten bij een uitbraak namelijk kunnen oplopen tot 1,4 miljard euro. Veel Denen, onder wie dierenactivisten, zijn het oneens met de beslissing om een hek te plaatsen.

De plaatsing van een afrastering staat al langer in de planning, maar nu gaat de bouw daadwerkelijk beginnen. Jakob Elleman-Jensen, de Deense minister van Milieu en Voeding, spreekt van een economische ramp als er Afrikaanse varkenspest zou uitbreken in het land. Denemarken neemt daarom geen enkel risico en bouwt een hek op zijn grens met Duitsland. Er komen gaten in het hek, zodat het leefgebied van kleine dieren niet aangetast wordt.

Veel Denen zijn het oneens met de beslissing om een hek te plaatsen. Zij trekken de maatregel in twijfel, omdat everzwijnen goede zwemmers zijn en de hekkens makkelijk kunnen ontwijken. Ook in Sleeswijk-Holstein, dat aan Denemarken grenst, zorgt het hek voor gefronste wenkbrauwen. De maatregel zou overbodig zijn, omdat de dierziekte niet eens in Duitsland is vastgesteld.

Ook diverse dierenactivisten zijn tegen. Zij zijn bang dat het natuurlijke habitat van andere dieren verstoord wordt en denken dat jonge zwijnen door de gaten in het hek kunnen lopen. Daarnaast zijn de dichtstbijzijnde gevallen van Afrikaanse varkenspest in Polen en België; beiden meer dan 500 kilometer verwijderd van het Deense grensgebied.

Hoewel door sommige Denen schouderophalend naar de uitbraken wordt gekeken, is Sergey Dankvert, de voorzitter van het Russische bureau van dierenwelzijn en voedselveiligheid, ervan overtuigd dat de ziekte zich in Europa en Azië verder gaat verspreiden. "We verwachten dat Afrikaanse varkenspest dit jaar overslaat naar Frankrijk, Duitsland, Thailand, Vietnam en de Filipijnen", zo zei hij tijdens de vakbeurs ‘Grüne Woche’ in Duitsland.

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via