nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.06.2019 Helden belonen basisschool voor gezond schooljaar

Basisschool Heizijde in Lebbeke mag zich tot meest gezonde school kronen. Meer dan 230 scholen deden mee aan de Oog voor lekkers-wedstrijd, maar de jury was het meest onder de indruk van de school uit de Oost-Vlaamse gemeente. Vorige vrijdag mocht de school Ketnet-Helden Nico, Sieg, Dempsey en Maureen ontvangen voor een sfeervol optreden. Het smaakfestival was meteen ook de afsluiter van de campagne Oog voor Lekkers 2018-2019. “Dit jaar deden 1.100 Vlaamse scholen mee met onze campagne”, reageert de organisatie. “Goed voor meer dan 3,5 miljoen porties fruit, groenten en melk voor 255.000 leerlingen.”

‘Oog voor Lekkers’ – het vroegere Tutti Frutti en Melk op School – is een Vlaams-Europees initiatief voor de promotie van gezonde tussendoortjes op school. Met het project wil de Vlaamse overheid kleuters en leerlingen van het lager onderwijs en leerlingen van het buitengewoon lager en buitengewoon secundair onderwijs gezonde gewoontes aanleren. Vlaamse scholen kunnen zich inschrijven voor de subsidiëring van één portie fruit of groente en/of één portie melk per leerling per week voor een periode van 10 of 20 weken. “We ondersteunen scholen en leerkrachten bovendien met lesmateriaal over gezonde voeding om zo de kans op duurzame gedragsverandering bij de leerlingen te verhogen”, klinkt het.

De afgelopen tien weken daagde Oog voor Lekkers alle Vlaamse scholen uit met leuke en leerrijke opdrachten rond fruit, groenten en melk. Niet minder dan 230 scholen schreven zich in voor de wedstrijd vol gezonde inspanningen, waarbij basisschool Heizijde uit Lebbeke met de hoofdprijs aan de haal ging. “We hebben heel veel verschillende activiteiten georganiseerd”, reageren enkele juffen. “Een gezonde receptie, zelf appelsap maken, collages knutselen, blind fruit proeven, een heus fruitlied aangeleerd, een boerderij bezocht,… .”

En die inspanningen werden beloond. Ex-Helden Nico, Sieg, Dempsey en Maureen én de Oog voor Lekkers-mascottes Slurp & Slice kwamen de leerlingen verrassen met een optreden tijdens een gezond festival. “Een heerlijke prijs”, reageert Sofie Rottiers, directrice lager onderwijs van basisschool Heizijde. “Als school hechten we veel belang aan gezonde voeding en doen we elk jaar veel inspanningen om onze leerlingen bewust te maken van gezonde keuzes. Met ‘Oog voor Lekkers’ kan dit op een speelse, uitdagende en interactieve manier, waardoor er een aanstekelijk enthousiasme ontstaat.”

Als meest populaire groenten noteert Oog voor Lekkers wortel, tomaat en komkommer. Wat fruit betreft, trakteerden de scholen hun leerlingen het liefst op appel, peer en mandarijn. Maar de leerlingen proefden ook van minder gekende soorten zoals de kaki. “Door een grote variëteit aan seizoensgebonden fruit en groenten – waaronder ook minder traditionele soorten – en melkproducten aan te bieden leren kinderen nieuwe smaken ontdekken”, aldus Nele Vanslembrouck, woordvoerder van het Departement Landbouw en Visserij. “Het project zorgt ervoor dat kinderen ook thuis meer bereid zijn om iets nieuws te proeven. Hun positieve ervaringen en reacties stimuleren de ouders op hun beurt om een gezond tussendoortje mee te geven in de boekentas.”

Vanaf september kunnen alle Vlaamse basisscholen zich opnieuw inschrijven voor de subsidie van Oog voor Lekkers. Alle info via oogvoorlekkers.be

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via