nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.08.2019 Helft Britse boeren failliet bij harde brexit?

Niet alleen bij de Europese land- en tuinbouwers zit de angst voor een harde brexit er diep in, ook de Britse boeren vrezen het ergste wanneer Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt zonder akkoord. Volgens de voormalige hoofdeconoom van de National Farmers Union Sean Rickard zou ruim 50 procent de Britse boeren in dat geval failliet gaan door een combinatie van factoren, zoals het verlies van exportmarkten, het verlies van steun via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en diverse handelsbarrières.

De voormalige topeconoom is ervan overtuigd dat de brexit in eigen land het hardst zal gevoeld worden door de landbouwsector. “Het inkomen van de boeren in Engeland en Wales bestaat vandaag voor 60 procent uit subsidies uit het GLB. Alleen daarom al zal de brexit een harde klap worden voor de landbouwers”, klinkt het. Hij gelooft niet dat het beloofde pakket steunmaatregelen ter waarde van 6,5 miljard euro (6 miljard pond) van de Britse regering zal volstaan om de boeren te compenseren omdat hij verwacht dat de pond in een vrije val zal terechtkomen. “Dat zal ertoe leiden dat inputs zoals medicijnen voor dieren en gewasbescherming fors zullen stijgen”, meent Ricard. Er wordt ook verwacht dat een harde brexit de grondprijzen zal doen dalen, “maar dat zal de klap niet helpen opvangen”.

Het Britse landbouwministerie gelooft niet in dit scenario. Het stelt dat het altijd duidelijk is geweest dat het GLB zal vervangen worden door een eerlijk systeem. “Daar bovenop zullen er nieuwe handelsakkoorden komen die gunstig zullen zijn voor de Britse boeren. En zelfs in het geval van een no-deal-scenario zullen de subsidies tot 2022 vergoed worden”, luidt het. 

Bron: Boerenbusiness

Beeld: Wikicommons Brian Forbes

Volg VILT ook via