nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.06.2019 Hennepveld in Bocholt boeit jongeren om foute reden

In Bocholt groeit er een veld hennep, de legale versie van de cannabisplant. Boeren telen hennep als structuurrijk ruwvoeder voor hun koeien, of voor de vezels die verkocht kunnen worden als stalstrooisel of natuurlijk isolatiemateriaal. De hennep ziet eruit als wiet en ruikt ook zo. Volgens Het Belang van Limburg brengt dat heel wat jongeren in de verleiding om een blaadje mee te pikken. Het infobord aan de rand van het veld is nochtans duidelijk: 'Wettelijk THC-gehalte 0,2%, geen drugs'. Landbouwers die hennep telen, moeten dat melden bij het Departement Landbouw en Visserij. Dat kan nog tot eind deze maand. Van 26 landbouwers kwamen reeds teeltmeldingen voor in totaal 78 hectare.

In de Oude Kerkstraat in Bocholt staat de hennep twee meter hoog. Het gaat om legale kweek, schrijft Het Belang van Limburg, “maar dat heeft niet iedereen begrepen zodat er dezer dagen wel wat opbrengst verloren gaat”. Om misverstanden uit de wereld te helpen, legt de krant uit dat het om de legale versie van de cannabisplant gaat met een laag THC-gehalte. THC is de roesopwekkende stof waar het wietrokers om te doen is.

De legale telt van hennep wordt strikt gecontroleerd. Landbouwers dienen het op voorhand te melden aan het Departement Landbouw en Visserij die op zijn beurt de juiste instanties, onder andere de federale politie, op de hoogte brengt. Alleen toegelaten rassen van industriële hennep mogen gezaaid worden, en het begin van de bloei signaleert de landbouwer aan het ministerie zodat zij het THC-gehalte eventueel ter plaatse kunnen controleren. Dat doet de overheid omdat het gebruik van toegelaten rassen niet 100 procent garandeert dat het THC-gehalte onder de 0,2 procent blijft.

Bron: Het Belang van Limburg / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via