nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.10.2019 Herexamen landbouw voor Poolse kandidaat EU-commissaris

De Pool Janusz Wojciechowski lijkt moeite te ondervinden om de Europarlementsleden te overtuigen dat hij de geknipte man is om de omvangrijke landbouwportefeuille te behartigen in de nieuwe Europese Commissie. De kandidaat-commissaris maakte een slechte beurt tijdens zijn hoorzitting in het halfrond. "Zijn antwoorden waren niet duidelijk", luidde het oordeel van voorzitter Norbert Lins (EVP) van de landbouwcommissie. Ook bij andere politieke families klinkt ongenoegen over vage antwoorden. Hilde Vautmans (Open Vld / Renew Europe) verwacht meer toewijding aangezien de commissaris voor de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid staat. Wojciechowski moet zijn huiswerk overdoen en krijgt een tweede kans.

Janusz Wojciechowski werd dinsdag voor de bevoegde commissies van het Europees Parlement gehoord over zijn visie op landbouw. Onder meer de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, de internationale handelsakkoorden, de positie van de boer in de voedselketen en de rol van de landbouwsector in het Europese klimaatbeleid kwamen tijdens de drie uur durende ondervraging aan bod. De kandidaat-commissaris maakte geen te beste beurt. Hij moet, net als de Zweedse Ylva Johanssen die naar de post Binnenlandse Zaken dingt, binnen de week een rist schriftelijke vragen beantwoorden. Als ook dat examen een onvoldoende oplevert, volgt een nieuwe hoorzitting.

Wojciechowski bracht zichzelf in problemen door te vaak nietszeggende antwoorden te geven. "Ik weet niet wat dit was, maar het was zeker geen antwoord op mijn vraag", zei de Ier Matt Carthy (Sinn Féin, onderdeel van de groenlinkse fractie in het parlement) op een bepaald moment. "Wojciechowski is echt in gevaar. Hij bedoelt het goed, maar zijn voortdurend ontwijkende antwoorden irriteren duidelijk vele collega's", tweette Bas Eickhout (Groenen). Het liberale Europarlementslid Hilde Vautmans, een landgenote die opnieuw zetelt in de landbouwcommissie, stuurde zelfs een persbericht uit om haar beklag te doen: "De Renew Europe fractie vindt zijn antwoorden niet bevredigend en eist dat hij zijn visie op het toekomstige Europese landbouwbeleid verder uitwerkt."

Toen Wojciechowski voor de zoveelste keer op een concrete vraag antwoordde dat hij open staat voor verdere discussie met het Parlement, brak er hoongelach uit. De Standaard noemt zijn optreden "des te pijnlijker" omdat de Pool van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de opdracht kreeg om een langetermijnstrategie voor de Europese landbouw te ontwikkelen ("We moeten het debat daarover starten", was zijn antwoord) en hij zelf 12 jaar lid was van de commissie Landbouw in het Europees Parlement.

Het is nu aan de coördinatoren van de politieke fracties om een oordeel te vellen over het examen van Wojciechowski, die lid is van de conservatieve Poolse regeringspartij PiS. Als hij geen tweederdemeerderheid achter zich kan scharen, dan kunnen de parlementsleden bijkomende schriftelijke vragen stellen, en eventueel een tweede, kortere hoorzitting eisen. Voor de liberalen van Renew Europe is het alvast duidelijk dat een tweede hoorzitting met Woyciechowski zich opdringt. "Het is noodzakelijk dat hij terugkomt voor een tweede hoorzitting, zodat hij verder kan uitwerken hoe hij aan onze criteria gaat voldoen", concludeerde Hilde Vautmans.

De Poolse regering wou eerst Krzysztof Szczerski naar de nieuwe Commissie sturen, maar die paste voor de job toen bleek dat de verkozen voorzitter Ursula von der Leyen voor hem de landbouwportefeuille in petto had. Warschau droeg vervolgens Wojciechowski voor. Hij was eerder al vicevoorzitter van de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Alle kandidaat-eurocommissarissen moeten een hoorzitting afwerken in het Europees Parlement, dat de voltallige Commissie het vertrouwen moet schenken voor ze aan de slag kan gaan. Bedoeling is dat de nieuwe Europese bestuursploeg onder leiding van von der Leyen op 1 november in dienst treedt.

Bron: Belga / De Standaard / eigen verslaggeving

Beeld: European Parliament

Volg VILT ook via