nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.01.2019 ‘Het jaar van de data’ loopt op zijn eind

Op de afgelopen editie van Agribex werd het startschot gegeven van het “Jaar van de data in de landbouw”. Zowel onderzoek als bedrijfsleven hebben sindsdien heel wat initiatieven op poten gezet. Ook juristen, landbouwers en hun organisaties, technologiebedrijven en toeleveranciers zaten niet stil. Eén jaar later sluit het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) het datajaar af met een interactieve studievoormiddag op Agriflanders. Zijn de standpunten gewijzigd? De verwachtingen bijgesteld? En hoe kijken landbouwers, onderzoekers en de industrie naar de toekomst?

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, richtte in 2018 een belangrijke focus op ‘data in de landbouw’. 2018 stond dan ook bekend als het ‘Jaar van de data in de landbouw’. “Het is nuttig om de kansen en knelpunten in de ontwikkeling en implementatie van ‘smart data’-systemen op het terrein goed in kaart te krijgen”, zei minister Schauvliege aan het begin van vorig jaar. Ook onderzoekers van ILVO schaarden zich achter het project. “Inzichten die voortkomen uit data zijn namelijk de uitdagers van het buikgevoel en samen maken ze de boerderij slimmer, efficiënter, competitiever en winstgevender”, klonk het.

Dus hoe zit het nu met die data, een jaar later? “Er werden heel wat initiatieven op touw gezet”, aldus ILVO. “Nieuws is dat de er nu op EU-niveau een gedragscode opgesteld is, over hoe je op een veilige en vooral faire manier jouw data kan delen met de geïnteresseerde ketenspelers. Bottomline is dat de boer (originator) moet erkend worden als eigenaar van de data.” Die gedragscode en andere resultaten komen aan bod op een interactieve studievoormiddag op de komende editie van Agriflanders (op vrijdag 11 januari om 10u).

Net als tijdens de aftrap van het project in 2017 zal het publiek worden bevraagd over hoe zij kijken naar de revolutie qua data-mining die er zit aan te komen. In 2017 leidde dat tot de volgende resultaten: 52 procent van de aanwezigen dacht dat data delen een aanzienlijk deel van hun inkomsten zou gaan uitmaken en iedereen ging akkoord met de stelling ‘data delen zal ervoor zorgen dat er betere machines / technologieën / adviezen ontwikkeld worden.

Verder was 80 procent van de aanwezigen ervan overtuigd dat data delen alleen kan als het duidelijk is waarvoor die data worden gebruikt. En 74 procent ging akkoord met de stelling ‘data van percelen en dieren is privacygevoelige informatie (want het kan verbonden worden met mijn persoon)’. Het is nog even afwachten tot we weten hoe het nu zit.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Agco

Volg VILT ook via