nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.12.2019 “Het klimaat is geen vijand die verslagen moet worden”

De klimaatconferentie COP25 is maandag van start gegaan in Madrid. Bijna 200 staten zullen er de 25ste jaarlijkse VN-klimaatconferentie bijwonen tot 13 december. Amerikaans klimaatactivist Paul Hawken wil met zijn Project Drawdawn alvast een duit in het zakje doen en lanceert 100 concrete maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan. Daarbij ziet hij een niet onbelangrijke rol weggelegd voor de landbouw.
Onder de slogan "Time for action" trapten 196 staten plus de Europese Unie, de klimaattop in Madrid af. De financiering van de klimaatafspraken zal er opnieuw een rode draad zijn. Maar er is meer werk aan de winkel. Een nieuw rapport roept de deelnemende landen op om de klimaatinspanningen te verveelvoudigen. Paul Hawken, Amerikaanse klimaatactivist, heeft zijn huiswerk alvast gemaakt en lijstte de 100 meest efficiënte oplossingen op. “Beschouw klimaatverandering niet als een dreiging, maar als een opportuniteit”, vertelt hij aan De Tijd.
 
Hawken maakte naam en faam in het campagneteam van Martin Luther King. Later ging hij als ondernemer, schrijver en journalist aan de slag en zette hij zijn schouders onder Project Drawdown. Voor het project vertrekt hij vanuit de vraag wat burgers kunnen doen om het klimaat te redden. In zijn zoektocht naar concrete maatregelen lanceerde hij een oproep naar verschillende universiteiten over de hele wereld. Dat resulteerde in een adviescommissie van 120 experten. Samen gingen ze aan de slag om 100 concrete maatregelen uit te dokteren die daadwerkelijk het verschil kunnen maken.
 
“We willen de wereld een spiegel voorhouden. Niet uit vrees, niet uit doemdenken, niet uit bedreiging”, vertelt hij. “Want we willen niemand te kijk zetten, niemand demoniseren. Ook de grote oliebedrijven niet, want we moeten af van het denken in goed en kwaad als het over de opwarming van de aarde gaat. We beschrijven het probleem in het licht van de oplossing.”
 
De maatregelen zijn enorm veelzijdig, van een beter gebruik van koelmiddelen voor airconditioning tot het bouwen met hout in plaats van beton of staal. Maar ook voor de landbouw ziet hij potentieel. Zoals koeien op een dieet van zeewier zetten, waardoor ze minder methaan uitstoten. Of het voedselverlies beperken door minder hoge kwaliteitsstandaarden te hanteren. Zo worden vandaag te veel groenten weggegooid omdat ze er wat vreemd uit zien. Ook het gebruik van nieuwe technologieën om gewassen efficiënter te irrigeren en landbouwgrond te herstellen halen de lijst.
 
Econoom Geert Noels is het idee genegen en wil het project ook in België lanceren. “De bedoeling is op een gedocumenteerde en wetenschappelijke manier ideeën te bundelen”, aldus Noels. “Want de lijst van Paul Hawken is niet eindig: er komen voortdurend nieuwe technologieën en ideeën bij die het klimaat kunnen redden.”
 
“Als we het over klimaatopwarming hebben, gebruiken we altijd werkwoorden: stoppen, verminderen, verzachten, bevechten, terugdraaien”, besluit Hawken. “Maar het klimaat is geen vijand die verslagen moet worden. Het klimaat verandert, omdat het dat altijd gedaan heeft en dat zal blijven doen. Alleen moeten we nu gewoon rekening houden met de impact die we daar als mens op hebben, en de oorzaken van die impact wegnemen.”

Bron: De Tijd / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via