nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.08.2019 Hitte blijft effect hebben op melkgift koeien

De hitte van de voorbije weken heeft nadelige gevolgen voor de melkveehouders. Door de warmte geven hun koeien minder melk, wat weegt op hun inkomsten. Voor heel wat koeien is de schade die ze hebben opgelopen onomkeerbaar. “Op een normale dag schommelt de melkproductie tussen de 6.000 en 7.000 liter, maar tijdens de hittegolf hebben de koeien 5 tot 7 liter per dag minder geproduceerd”, getuigt melkveehouder Harry Broekx van het Broekxhof in Peer (Limburg).

De afgelopen weken is het extreem warm geweest en dat hebben ook de rundveehouders gemerkt. Bij hoge temperaturen geven hun koeien minder melk. De ideale temperatuur voor een koe ligt tussen de 12 en 15 graden, maar met deze temperaturen stijgt die in de stal vaak tot boven de 20 graden. Daardoor lopen sommige koeien blijvende schade op.

Voor de boeren is dat een serieuze streep door de rekening. “Tijdens de hittegolf spreken we van een verlies van ongeveer 1.000 liter per dag”, aldus melkveehouder Harry Broekx. “Door de terugval kunnen de koeien onvoldoende herstellen, waardoor de algemene productie nooit meer op het niveau geraakt van voor de hitte. Een koe die pas een kalf gekregen heeft, heeft daar minder moeite mee.”

Het Broekxhof heeft al heel wat maatregelen genomen om het de koeien zo aangenaam mogelijk te maken tijdens het warme weer. “Als de temperatuur in de stal tot boven de 20 graden stijgt, gaat het ventilatiesysteem automatisch aan”, zegt Harry. “Bij 35 graden moeten we het dak besprenkelen, zodat de warmte voor de koeien nog enigszins dragelijk is. De temperatuur kan in de stal daardoor toch met meer dan 5 graden dalen.”

Volgens Vanessa Saenen, woordvoerster bij Boerenbond kan het nog enkele weken duren voordat de melkproductie terug omhoog gaat. "Bij extreme temperaturen zoals we die nu gezien hebben, zien we dat koeien als een soort natuurlijk afweersysteem minder gaan produceren", legt ze uit. "Om zich te wapenen tegen de hitte gaan koeien minder melk produceren, vleeskoeien gaan dan weer minder in gewicht toenemen. Dat is een zware streep door de rekening, want de productie kan serieus dalen en dat is voor langere tijd.”

Bron: VRT

Volg VILT ook via