nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.12.2018 Hoe wild is wildpaté?

Dat kan wel eens tegenvallen, zo blijkt uit een analyse van Test-Aankoop. In de helft van 42 voorverpakte wildpatés die in supermarkten zijn aangekocht en door Test-Aankoop zijn geanalyseerd, zit minder dan 18 procent wild. Om als wildpaté verkocht te kunnen worden, moet dat minimaal 20 procent zijn. “De hazenpaté van Colruyt is met een percentage van 28 procent de 'wildste' wildpaté, gevolgd door de eendenpaté van Colruyt met 23 procent eendenvlees”, aldus Test-Aankoop. “Aan de andere kant van het spectrum vinden we de hazenpaté van Aubel met net geen tien procent haas.”

Een goede paté is samengesteld uit een derde lever, een derde vet en een derde vlees. In tegenstelling tot wat velen denken, is bij wildpaté enkel het vlees van wild afkomstig. De verhouding lever, vet en vlees in de onderzochte industriële patés loopt sterk uiteen. Het blijft meestal gissen of het vlees in de paté afkomstig is van loslopend wild dat geschoten is of van ‘fake’ wild uit de veehouderij. “Alleen op de patémengelingen van Colruyt en Aldi’s gamma Excellence, de wildpaté van Colruyt en de fazanten- en everzwijnpaté van De Beauvoorder staat te lezen dat het om geschoten wild gaat”, zegt Test-Aankoop. “Met paté van ree, haas en everzwijn heb je de beste garantie dat er echt geschoten wild in zit. Hert en eend zijn vaak gekweekt.”

Dus, wat zit er eigenlijk in de voorverpakte wildpatés die je in de supermarkt kunt kopen? Om dat te achterhalen, onderzocht Test-Aankoop via DNA-tests ook of de wildpatés het beloofde wild bevatten. “In nagenoeg alle patés kon dit worden aangetoond, zij het dat in 10 gevallen minieme sporen van ander vlees werden aangetroffen”, klinkt het. “Dit bleef echter steeds beperkt tot minder dan 5 procent, waardoor er geen reden is om te spreken van fraude.” Bij 3 everzwijnpatés kon bij de tests het DNA van wild zwijn en varken niet van elkaar onderscheiden worden, wat bijvoorbeeld kan te wijten zijn aan DNA-afbraak door verhitting. “We pleiten dan ook voor een duidelijke indicatie van herkomst en we zouden ook graag vermeld zien of de paté van geschoten wild of van kweekvlees is bereid.”

De consumentenorganisatie wijst voorts op de grote verschillen op vlak van aanwezigheid van verzadigd vet van 6 gram/100 gram (Colruyt) tot 15 gram/100 gram (De Beauvoorder). Ook het zoutgehalte in de onderzochte patés varieert van 1 tot 3 gram/100 gram. Alle voorverpakte wildpatés bevatten additieven. “Een aantal daarvan zijn onvermijdelijk, zoals bewaarmiddelen”, aldus Test-Aankoop. “Maar kleurstoffen en smaakversterkers zijn onnodig, wat doet vermoeden dat ze een gebrek aan kwaliteit maskeren. We vinden ze vooral in de patés van Colruyt en in de trioverpakking van Excellence.”

Meer info over de studie vind je hier.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Test-Aankoop

Volg VILT ook via