Hoe ziet de teeltcyclus van zeewier eruit?

Als het over eiwitproductie in de toekomst gaat is zeewier nooit veraf. Wetenschappers, overheden en enkele land- of tuinbouwers met pioniersbloed omarmen zeewier als één van de nieuwe, toonaangevende eiwitbronnen. Dat kan als voeder in de aquacultuur of in de veehouderij, maar evengoed via directe humane consumptie. Genoeg reden voor wetenschapsmagazine Eos om er een uitgebreide reportage aan te wijden. Wist u bijvoorbeeld dat er meer dan 12.000 soorten zeewier bestaan, maar dat er slechts 221 commercieel worden gebruikt?
3 mei 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:45
Lees meer over:

Als het over eiwitproductie in de toekomst gaat is zeewier nooit veraf. Wetenschappers, overheden en enkele land- of tuinbouwers met pioniersbloed omarmen zeewier als één van de nieuwe, toonaangevende eiwitbronnen. Dat kan als voeder in de aquacultuur of in de veehouderij, maar evengoed via directe humane consumptie. Genoeg reden voor wetenschapsmagazine Eos om er een uitgebreide reportage aan te wijden. Wist u bijvoorbeeld dat er meer dan 12.000 soorten zeewier bestaan, maar dat er slechts 221 commercieel worden gebruikt? 

In Azië staat zeewier standaard op het menu, in Europa zijn we er (nog) niet zo vertrouwd mee. Dat zou wel eens kunnen veranderen nu er steeds nadrukkelijker wordt gezocht naar alternatieven voor de huidige, gebrekkige eiwitcyclus. Zeewier doet aan fotosynthese, maar beschikt dan weer niet over wortels of een vatensysteem zoals planten. Grofweg kan je de ruim 12.000 gekende zeewiersoorten opdelen in drie groepen: 7.000 roodwieren, 2.000 bruinwieren en 1.500 groenwieren. Maar het is vooral de efficiënte productie van eiwitten die zeewier zo’n interessant profiel geeft. Bovendien heb je voor de teelt geen zoet water nodig.

Meer weten over zeewier? Lees het hele verhaal hier

Bron: Eos

Beeld: Sioen Industries

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek