nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.08.2019 Hoe zit het na één jaar handelsbesprekingen VS en EU?

De bilaterale handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie vertegenwoordigen een jaarlijkse waarde van 1 biljoen dollar, met dagelijks meer dan 3 miljard euro aan wederzijdse handel. De twee partijen tellen samen meer dan 830 miljoen burgers en zijn goed voor bijna de helft van het wereldwijde bruto binnenlands product. Ongeveer een jaar geleden stelden EU-voorzitter Juncker en president Trump in een gezamenlijke verklaring de nieuwe fase in de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie voor. Wat is er in dat jaar gebeurd op handelsvlak?

Als eerste stap hebben EU-voorzitter Juncker en president Trump een uitvoerende werkgroep opgericht, voorgezeten door de commissaris voor Handel Cecilia Malmström en de handelsgezant van de VS Robert Lighthizer, om de verschillende samenwerkingstrajecten uit te werken die in de verklaring waren genoemd.

Ondertussen is een reeks concrete acties ondernomen waarmee de trans-Atlantische handelsbetrekkingen — met een omvang van zo'n 1 biljoen dollar — naar een hoger plan werden getild. Zo is de EU-invoer van sojabonen uit de VS is tussen juli 2018 en juni 2019 met bijna 100 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. De Verenigde Staten, inmiddels de grootste leverancier van sojabonen aan Europa, zijn erin geslaagd hun afzetmogelijkheden nog verder uit te breiden nadat de Europese Commissie op 29 januari 2019 had besloten het gebruik van sojabonen uit de VS voor biobrandstoffen toe te staan.

“De Europese Unie maakt concreet wat president Trump en ik vorig jaar zijn overeengekomen”, aldus Jean-Claude Juncker. “Wij willen een win-winsituatie op het gebied van handel, die gunstig is voor zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten. Onze economische betrekkingen behoren al tot de belangrijkste in de wereld en wij willen onze onderlinge handel blijven versterken op basis van de positieve stemming van afgelopen juli.”

Ook op het vlak van vloeibaar aardgas zijn er vorderingen gemaakt. Sinds juli 2018 heeft de EU haar invoer van vloeibaar aardgas uit de VS aanzienlijk verhoogd met meer dan 367 procent. Een derde van al het door de VS uitgevoerde aardgas ging in 2019 tot nu toe naar de EU. De VS is voor de EU de op twee na grootste leverancier van vloeibaar aardgas, terwijl de EU zich tot de belangrijkste bestemming voor de uitvoer van vloeibaar aardgas uit de VS heeft ontwikkeld.

Verder hebben Europa en de VS toegezegd om oneerlijke marktverstorende handelspraktijken op te sporen en aan te pakken. Samen met Japan hebben de twee partners in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een gezamenlijk voorstel ingediend om de naleving van de transparantievereisten door de leden te verbeteren. “Het trilaterale proces van EU, VS en Japan zal naar verwachting ook leiden tot voorstellen voor nieuwe regels inzake industriële subsidies en overheidsbedrijven”, klinkt het.

Een ander recent voorbeeld van de samenwerking tussen de EU en de VS, is de overeenstemming die bereikt is over een rechtenvrij tariefcontingent voor de uitvoer van hormoonvrij rundvlees uit de VS naar de EU. “De EU blijft wel pleiten voor het afschaffen van de Amerikaanse tarieven voor staal en aluminium uit de EU — iets wat ook de VS ten goede zou komen, aangezien de Amerikaanse producenten deze materialen goedkoper uit de EU zouden kunnen betrekken”, klinkt het. De EU zou dan ook de tarieven die zij als antwoord op de Amerikaanse tarieven had ingesteld, weer kunnen afschaffen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Twitter @EuropeanCommission

Volg VILT ook via