nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.11.2017 Hoeveelheden op verpakking niet altijd betrouwbaar

De doos cornflakes belooft 450 gram ontbijtgranen te bevatten. In het blik moet 400 gram tomatenblokjes zitten. En de fles limonade is pas leeg zodra je 1,5 liter uitgeschonken hebt. Maar is dat altijd zo? Blijkbaar niet, volgens cijfers die Kamerlid Leen Dierick opvroeg bij minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). De Metrologische Dienst van de FOD Economie heeft de voorbije vijf jaar bij gemiddeld 16 procent van de controles inbreuken vastgesteld. 

Volgens cijfers van minister van Consumentenzaken Kris Peeters worden behoorlijk wat inbreuken gepleegd tegen de correcte etikettering op verpakkingen als het gaat over de exacte hoeveelheid die de verpakking zou moeten bevatten. Bij gemiddeld 16 procent van de controles die de Metrologische Dienst uitvoerde zouden inbreuken zijn vastgesteld, ofwel bij 438 van de in totaal 2.694 controles. Voor de tweede helft van 2017 belooft de Economische Inspectie nog eens 500 controles. Die worden georganiseerd op basis van een risicoanalyse, meer dan als reactie op oplettende consumenten die hun aankopen thuis wegen. De eerste zes maanden van dit jaar liepen er amper twee klachten van burgers binnen.

In 95 procent van de inbreuken is er sprake van een "hoeveelheidstekort", zegt Kris Peeters. "De overige 5 procent heeft specifiek betrekking op de aanduiding van de hoeveelheid." Zo bleek uit onderzoek van Test-Aankoop al dat sommige producenten van voorverpakte pralines de verpakking mee wegen, en dat mag niet. Ook ging er wat mis met voorverpakte zalm in een supermarkt die maar 84 gram woog in plaats van de beloofde 100. Een steak van 200 gram is gemiddeld 4 procent lichter dan geafficheerd, met uitschieters tot 11 procent, aldus nog de consumentenorganisatie.

Bedrijven die in de fout gaan, krijgen een waarschuwing of een proces-verbaal. In 2013 schreef de Economische Inspectie 35 pv's uit wegens een verschil tussen het gewicht op de verpakking en de werkelijke hoeveelheid. In 2016 waren dat er al 40, in het eerste semester van 2017 zelfs 47. "Dankzij alerte consumenten kan er gericht gecontroleerd worden, maar we mogen niet van iedereen verwachten dat hij of zij een weegschaal bovenhaalt", zegt Dierick. "Wat we wél mogen verwachten, is dat de klant niet misleid of bedrogen wordt, want hij verdient waar voor z'n geld. De controles mogen dus zeker nog opgevoerd worden. We merken dat het opvoeren van de controles dit jaar gewoon leidt tot méér inbreuken, wat doet vermoeden dat dit een wijdverspreid probleem is.” 

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via