nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.05.2019 Hoeveslager maakt omringende havenbedrijven tot klant

Tijdens de Week van de Korte Keten komt de aandacht voor de rechtstreekse verkoop van landbouwproducten soms uit onverwachte hoek. De ontwikkeling van het Havengebied Antwerpen wordt door de Vlaamse overheid in een positief daglicht gesteld met de communicatiecampagne ‘Havenhelden’. Dit keer doen vleesveehouder Hendrik Verhaert en zijn vrouw Ann hun verhaal. In een gebied waar landbouw in de verdrukking zit door de haven en natuuruitbreiding bouwden zij een goed draaiende hoeveslagerij uit. Werknemers van havenbedrijven zijn hun beste klanten. “Wie op een afhaaldag voor vlees gewoon eens naar de koeien wil komen kijken, ontvangen wij even graag”, vertellen ze.

Dankzij de korte keten krijgen landbouwers een eerlijke prijs voor hun werk. Ook voor rundvlees, zo blijkt uit het verhaal van vleesveehouder Hendrik Verhaert en zijn vrouw Ann. Zij doen mee aan de campagne ‘Havenhelden’, waarmee de Vlaamse overheid mensen uit de anonimiteit haalt die bijdragen aan de ontwikkeling van het havengebied Antwerpen. Als je rond de Waaslandhaven lichtbruine koeien ziet, dan zijn die waarschijnlijk van Hendrik en Ann. Zij houden dieren van het ras Blonde d’Aquitaine en daar komt ook de naam van hun hoeveslagerij Aquitaine Puur vandaan. “Groot en klein samen hebben we zo’n 450 koeien. Onze weides liggen versnipperd in Doel, Kieldrecht, Verrebroek en Meerdonk. Dat moet je erbij nemen in deze streek.”

In 2014 bouwden ze een nieuwe stal buiten het centrum van Kallo, dichtbij de natuur en de haven. “Zodra we naar hier uitbreidden, wisten we dat ook hier weinig groeimogelijkheden zouden zijn. Vandaar het idee om het vlees zelf te verwerken en verkopen. Eerst moest ik in avondschool een opleiding tot slager volgen en die was redelijk intensief. Nu ik twee jaar bezig ben, heb ik de stiel goed beet”, vertelt Hendrik. “De haven is onze beste klant. Blijkbaar is het bij enkele bedrijven traditie om in het weekend of als er iemand verjaart een barbecue of andere eetgelegenheid te geven. Het vlees bestellen ze bij ons, want het is vlakbij. Elke eerste vrijdag van de maand zijn we open van half drie tot acht uur ’s avonds. Zo kan elke shift op de terugweg langskomen.”

Op de maandelijkse afhaaldagen hoef je overigens niets te kopen. Hendrik en Ann: “We willen de landbouw dichtbij de buurt brengen, dus wie gewoon eens naar de koeien wil komen kijken, ontvangen wij even graag. Wij vinden de afhaaldagen echt tof. Zoveel mensen zien, dat schept een band en dat heb je als ‘gewone’ landbouwer toch veel minder. Al dat positivisme tegenover ons concept maakt het harde werk de moeite waard.”

Hun volledige verhaal kan je lezen via Havenhelden.be

Bron: Havenhelden.be

Beeld: Havenhelden

Volg VILT ook via