nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.05.2019 Hogan wil Japanse invoerbeperkingen op EU-rundvlees weg

Europees commissaris voor Landbouw Phil Hogan heeft Japan opgeroepen om zijn markt open te stellen voor de invoer van rundvlees uit de hele Europese Unie. Hoewel de gekkekoeienziekte (BSE) sinds 2005 verdwenen is uit Europa, mag nog altijd maar een beperkt aantal landen rundvlees uitvoeren naar Japan. "We werken er onophoudelijk aan om Japan ervan te overtuigen dat we de vereiste standaarden halen opdat de Europese Unie in haar geheel toegang zou krijgen", stelde Hogan tijdens een persconferentie in Tokio.

Japan verbood in 1996 de invoer van Brits rundvlees na een uitbraak van de gekkekoeienziekte. Het verbod werd in 2000 uitgebreid tot de hele Europese Unie. Sindsdien kreeg een aantal EU-landen weer toelating om rundvlees uit te voeren naar Japan (Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen en Zweden), maar het verbod geldt nog altijd voor 19 van de 28 EU-lidstaten. Japan onderhandelt met elk land apart. De eurocommissaris herinnerde het land eraan dat de EU de deur al heeft geopend voor wagyu-rundvlees uit Japan. "We verwachten een zekere wederkerigheid vanaf het moment dat we aan de criteria beantwoorden."

Phil Hogan is in Japan voor een bijeenkomst van de landbouwministers van de G20. Hij juichte tijdens de persconferentie nog de inwerkingtreding van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan, begin februari, toe. Het is het grootste vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie ooit heeft gesloten.

Bron: Belga

Volg VILT ook via