nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.05.2017 Hogan wil meer satellieten inzetten bij GLB-controle

Via satellieten kan een deel van de huidige controles in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) worden vereenvoudigd. Dat heeft Europees landbouwcommissaris Phil Hogan gezegd tijdens een vergadering met de Landbouwcommissie van het Europees Parlement. Nu al worden af en toe beelden gebruikt van de Sentinel-satellieten uit het door Europa gefinancierde Copernicus-programma.

Tijdens een meeting met de Landbouwcommissie van het Europees Parlement kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Hogan kreeg onder meer vragen over de toekomst van het GLB, maar gaf aan de resultaten van de enquête over het Europees landbouwbeleid af te wachten. De Ierse Eurocommissaris wilde wel kwijt dat uit de eerste analyse blijkt dat er “campagne gevoerd is” via de consultatie, maar gaf daar verder geen uitleg over.

Hogan had het wel uitgebreid over de rol van technologie voor de toekomst van het GLB. “Satellieten zijn de sleutel tot de toekomst van het GLB”, aldus Hogan, die voorspelt dat satellietbeelden perceelsbezoeken door controleurs overbodig zullen maken. “Nieuwe technologie kan het aantal inspecties aanzienlijk terugdringen”, zo klinkt het. “Nu al wordt er steeds meer gebruikgemaakt van de gratis data afkomstig van de Sentinel-satellieten in het kader van het Copernicus-programma.”

Daarnaast verwees Hogan ook naar de lancering door het Europese Ruimte Agentschap (ESA) van Sen4CAP, een projectoproep ter waarde van 500.000 euro die op zoek gaat naar GLB-toepassingen van data die afkomstig zijn van de Sentinel-satelliet. “Samen met DG Connect (bevoegd voor communicatienetwerken, inhoud en technologie, nvdr.) gaat DG Agri een groot pilootproject opzetten dat zich volledig focust op digitale toepassingen en e-tools om het GLB te moderniseren”, aldus Hogan. “Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van klimatologische of milieugerelateerde satellietdata, maar evengoed aan een verdere digitalisering van de GLB-betalingen.” 

Bron: Farmers Journal

Beeld: ESA

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via