Hoge varkensprijzen doen vleesverwerkers zweten

Onder impuls van de massale uitbraak van varkenspest in China staan de varkensprijzen wereldwijd op een zeer hoog niveau. Dat is een absolute opsteker voor de Vlaamse varkenshouders en ook de slachthuizen profiteren, maar voor de vleesverwerkende industrie zijn die hoge varkensprijzen niet zo gunstig. Zo staat de beurskoers onder druk van Ter Beke dat varkensvlees verwerkt tot charcuterie en bereide maaltijden. In januari moest nog minder dan 115 euro per 100 kilo geslacht varken worden betaald, vandaag is dat 157 euro.
31 mei 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:50
Lees meer over:

Onder impuls van de massale uitbraak van varkenspest in China staan de varkensprijzen wereldwijd op een zeer hoog niveau. Dat is een absolute opsteker voor de Vlaamse varkenshouders en ook de slachthuizen profiteren, schrijft De Tijd, maar voor de vleesverwerkende industrie zijn die hoge varkensprijzen niet zo gunstig. Zo staat de beurskoers onder druk van Ter Beke dat varkensvlees verwerkt tot charcuterie en bereide maaltijden. In januari moest nog minder dan 115 euro per 100 kilo geslacht varken worden betaald, vandaag is dat 157 euro.

De helft van de wereldwijde varkenspopulatie is terug te vinden in China. Als in dat land varkenspest uitbreekt, dan heeft dat een grote impact. Volgens een recent rapport van Rabobank moeten 200 miljoen van de 360 miljoen Chinese varkens geruimd worden. Vandaar dat het land veel meer varkensvlees moet importeren. En dat laat zich wereldwijd voelen. In ons land steeg de varkensprijs in nauwelijks vier maanden met meer dan 42 euro per 100 kilo geslacht gewicht. En dat terwijl ons land af te rekenen heeft met de uitbraak van varkenspest bij Waalse everzwijnen waardoor een aantal landen hun grenzen sloten voor Belgische varkensvlees. In normale omstandigheden resulteert dat in kelderende prijzen.

Die uitzonderlijke situatie betekent goed nieuws voor de varkenshouders. Maar ook de slachthuizen zijn er blij mee, beaamt ook Jos Claeys, CEO van Westvlees, in De Tijd. Enkel de vleesverwerkers zien de prijsstijgingen met lede ogen aan. Omdat zij veelal langetermijncontracten met de retail afsluiten, kunnen zij prijsstijgingen niet meteen doorrekenen. Volgens Ter Beke-CEO Francis Kint zit er niets anders op dan de situatie uitzweten. Hoeveel Ter Beke zal verliezen door de hoge varkensprijzen, is nog niet duidelijk, maar volgens analisten van KBC Securities zal het gaan om ongeveer 3,5 miljoen euro winst die voor 2019 wellicht op 50,4 miljoen euro (rebitda) uitkomt.

Maar ook andere vleesverwerkende bedrijven zoals Willy Naessens Food en Imperial Meat (dat onder andere Aoste in zijn assortiment heeft), ondervinden hinder van de huidige varkensconjunctuur. Het doorrekenen van de hogere varkensprijzen aan de retail is immers niet zo eenvoudig. “We kunnen onze prijzen slechts geleidelijk verhogen. We werken met de retail met langetermijncontracten waardoor we voor een langere periode vastzitten aan een bepaalde prijs. In de huidige markt is dit systeem nadelig voor de vleesverwerkers, maar wanneer de varkensprijzen laag zijn, profiteren we van deze langetermijncontracten”, vertelt Willy Naessens. Als de prijzen het huidige hoge niveau blijven behouden, zal het vlees in de supermarkten dus onvermijdelijk duurder worden.

Over de toekomstige trend van de varkensprijzen lopen de meningen uiteen. Bij Boerenbond merkt men op dat de prijs al drie weken stabiliseert. “Het is nog niet duidelijk of een verdere stijging erin zit”, zegt Boerenbondwoordvoerder Vanessa Saenen. Volgens Michael Gore van FEBEV gaat het om een tijdelijke stagnering. “Het verhaal doet de ronde dat Chinese bedrijven de voorbije maanden massaal varkensvlees bevroren hebben en dat ze dit nu op de markt brengen. Vandaar dat de varkensprijs al een paar weken gelijk blijft. Maar als dat effect is uitgewerkt, zal er opnieuw een stijging volgen”, aldus Gore.

Bron: De Tijd

Beeld: CKMediaPromotions

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek