nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.08.2017 Hoger risico mentale problemen door tekort ijzer en B12

Een verminderde vleesconsumptie kan soms tot een tekort aan ijzer en vitamine B12 leiden, wat op zijn beurt dan weer kan leiden tot een verhoogd risico op mentale problemen, zo stelden wetenschappers vast. Een studie onder de vleugels van de UK Medical Research Council vergeleek een groep van 9.668 mannen, en ontdekte dat de groep vegetariërs en veganisten bijna dubbel zo hoog scoort op de depressie-index. Maakt vlees dan gelukkiger dan groenten en fruit? “Dat is zeker niet de juiste conclusie”, aldus Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZ Antwerpen. 

Een ijzertekort en een tekort aan vitamine B12, wat vaker voorkomt bij veganisten en vegetariërs, kan leiden tot een verhoogd risico op mentale problemen. Zelfs wanneer rekening wordt gehouden met contextuele factoren als leeftijd, ziekteverleden, beroep, thuissituatie of religie, blijven de resultaten van een Britse studie bij bijna 10.000 mannen overeind. Vitamine B12 biedt de voornaamste verklaring. “Het is bekend dat een tekort daaraan gepaard kan gaan met depressies en stemmingswisselingen”, zegt Michaël Sels, hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “En ons lichaam kan B12 alleen uit dierlijke producten halen. Er zijn in die zin psychologische risico's verbonden aan vegetarisme.”

"Maar de bewijskracht is niet altijd even sterk, want het is nooit evident om een direct verband te leggen tussen voeding en ziekte", aldus Sels. “Al is er waarschijnlijk wel een verhoogd risico. Natuurlijk zit ijzer ook in bepaalde groenten, maar toch wordt vooral het zogenaamde heemijzer uit vlees goed door het lichaam opgenomen. En vitamine B12 zit van nature enkel in dierlijke producten. Maar concluderen dat vlees gelukkiger maakt dan groenten en fruit is zeker niet de juiste conclusie. Een gezond eetpatroon, dat gelukkig maakt, is altijd een kwestie van evenwicht.”

“Hoge vleesconsumptie is nooit aan te raden”, zo gaat Sels verder. “Ze heeft negatieve effecten voor de gezondheid en maakt absoluut niet gelukkig. En een heel aantal onderzoeken heeft wel aangetoond dat veel groenten en fruit eten alleen maar positieve gevolgen heeft. Overgewicht neemt af en het uithoudingsvermogen neemt toe. Twee factoren die een sterke positieve impact hebben op geluksgevoelens. Denk dus zeker niet dat vegetariërs of veganisten geen voedingspatroon kunnen opstellen dat perfect gezond is. Het is een kwestie van goede alternatieven vinden. Zoals bijvoorbeeld granen en sojamelk die verrijkt zijn met de vitamine.” 

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via