nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.06.2020 Hollebeekhoeve is 1ste CO2-neutrale zuivelboerderij

De Hollebeekhoeve uit het Oost-Vlaamse Kruibeke mag zich de eerste CO2-neutrale zuivelproducent van België noemen. “We leverden veel inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen”, aldus François Apers. Hiermee werd hij beloond met de officiële certificaten ‘CO2 Neutral Company’ en ‘CO2 Neutral Product’. Een primeur voor ons land.
Het melkveebedrijf telt ongeveer 1.200 koeien waarvan de melk verwerkt wordt tot boter, melk, ijs, yoghurt en kaas. Samen met het klimaatbureau CO2logic bracht François Apers zijn volledig productieproces in kaart en berekende hij de precieze impact ervan op het klimaat. Daarmee gingen ze aan de slag, mét resultaat. Zowel de bedrijfswerking als de zuivelproducten zijn op vandaag volledig CO2-neutraal.
 
“Door volledig CO 2-neutraal te werken, zorgen we voor een daling die je kan vergelijken met de uitstoot van meer dan zeventig miljoen gereden autokilometers”, vertelt Apers aan Het Nieuwsblad. “Naast onze zonnepanelen gebruiken we ook een biogasinstallatie om groene stroom te produceren. Van die energie zou je 15.000 gezinnen van stroom kunnen voorzien. We gebruiken de mest van onze koeien, die we opvangen in een kelder, om de volledige site te voorzien van warmte en energie. Op die manier maken we een gesloten circuit.” Door de mest meteen op te slaan, wordt de methaanuitstoot bovendien met een derde verminderd.
 
Verder heeft de boerderij ook een waterzuiveringsstation. “Het afvalwater wordt nu gezuiverd tot proceswater om mee te reinigen”, aldus Apers. “Maar later gaan we dat water nog meer zuiveren zodat het kan dienen als drinkwater voor de koeien. Zo is de cirkel rond.”
 
Het kostenplaatje van de inspanningen is uiteraard niet min, maar de investeringen zijn het wel waard, zegt Apers. “Het houden van een veestapel kan al eens onder vuur liggen. Maar voor ons is dit de melkerij van de toekomst, we gaan op een heel duurzame manier om met onze grondstoffen en afvalstoffen.” 

Bron: Het Nieuwsblad / Radio 2

Beeld: Hollebeekhoeve

Volg VILT ook via