nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.04.2019 Honden aan de lijn tegen Neospora

Weinig mensen zijn ervan op de hoogte, maar je hond laten loslopen in een weide kan drastische gevolgen hebben voor de koeien die er staan te grazen. Als honden hun uitwerpselen achterlaten in de weide, en die ontlasting is besmet met de parasiet Neospora, dan kan dat leiden tot vroeggeboorten, misvorming of het dood geboren worden van kalfjes bij drachtige koeien. Daarom lanceert Boerenbond een preventiecampagne om wandelaars te sensibiliseren, met als slogan ‘Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn.’

De parasiet is een van de belangrijkste oorzaken van abortus bij koeien. En ook bij geiten en schapen kan Neospora problemen veroorzaken. “Volgens Dierengezondheidszorg Vlaanderen test ongeveer 16 procent van de aborterende koeien positief op Neospora-antistoffen”, vertelt Stijn De Roo, directeur Beweging bij Boerenbond, op de lancering van de campagne in de Ponthoeve in Zevergem. “De overdracht gebeurt evenwel voornamelijk van moeder op ongeboren dochter, maar in 10 procent van de andere gevallen spelen externe factoren, waaronder de ontlasting van honden in de weide.”

“Honden zijn de eindgastheer van de parasiet, en hebben er zelf geen last van”, legt De Roo verder uit. “Maar ze kunnen andere dieren dus wel besmetten. Daarom is het heel belangrijk dat honden niet in weiden lopen, maar aan de leiband gehouden worden. Ook als er geen koeien in de weide staan, vormen de uitwerpselen van de honden trouwens een besmettingsbron, want het weidegras wordt gemaaid en dient als voeder voor de koeien.”

Wandelaars zullen worden gesensibiliseerd en geïnformeerd door het bekende figuurtje Boerke, via een ludieke strip op bermbordjes en met als slogan ‘Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn.’. Pilootgemeenten van de preventiecampagne zijn Gent, De Pinte, Nazareth en Deinze.

“We hebben het geluk dat we deze gemeenten rond het Parkbos bereid hebben gevonden om ons te ondersteunen, en dat ze hiervoor vorig jaar in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de ruilverkaveling Schelde-Leie al middelen op tafel hebben gelegd”, vertelt De Roo. “Hierdoor konden wij dit ontwikkelen en konden we een hefboom creëren richting Vlaams niveau, met Mooimakers die de actie over heel Vlaanderen zal ondersteunen. We hopen dat we hiermee echt het verschil kunnen maken.”

“We combineren deze actie met onze zwerfvuilactie, waarbij we 4.000 borden verspreiden rond zwerfvuil en 2.000 borden rond Neospora”, aldus De Roo, die eraan toevoegt dat de preventiecampagne ook een breder doel dient. “Als honden aan de leiband gehouden worden, trappen ze namelijk ook het gras niet plat, zorgen ze niet voor oogstverliezen of zorgen ze ook niet voor ander afval of zwerfafval in de weide. Landbouwers die trouwens borden willen bestellen, hebben daarvoor nog een 10-tal dagen de tijd. Half mei, begin juni zullen de borden dan worden verdeeld.”

“Dit is een heel mooi initiatief dat van onderuit gegroeid is, opgepikt werd door Boerenbond en ondersteund wordt door VLM en de Provinciale Landbouwkamer”, vertelde gewezen minister Joke Schauvliege, eveneens aanwezig op de lancering. “Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen dankzij het stripverhaal nieuwsgierig zullen zijn naar wat er op het bordje staat. Veel mensen kennen de problematiek niet, dus het is absoluut een belangrijke actie.”

Bordje Neospora.JPG

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via