Hongarije en Slovakije boos om lagere kwaliteit voeding

Volgens Slovakije en Hongarije zijn producten die onder een gelijkaardig etiket worden verkocht in Centraal-Europa, vaak van mindere kwaliteit dan in andere landen. Ze roepen de Europese Unie donderdag tijdens de top in Brussel op om de "dubbele moraal" aan de kaak te stellen. Slovakije en Hongarije klagen het "almaar groter wordende" probleem aan in een nota aan de andere Europese lidstaten. Ze staven hun bewering met studies die het verschil in kwaliteit aantonen tussen producten die onder dezelfde naam en hetzelfde etiket worden verkocht.
10 maart 2017  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:39
Lees meer over:

Volgens Slovakije en Hongarije zijn producten die onder een gelijkaardig etiket worden verkocht in Centraal-Europa, vaak van mindere kwaliteit dan in andere landen. Ze roepen de Europese Unie donderdag tijdens de top in Brussel op om de "dubbele moraal" aan de kaak te stellen. Slovakije en Hongarije klagen het "almaar groter wordende" probleem aan in een nota aan de andere Europese lidstaten. Ze staven hun bewering met studies die het verschil in kwaliteit aantonen tussen producten die onder dezelfde naam en hetzelfde etiket worden verkocht.

Zowel op de EU-top die nu in Brussel plaatsvindt als op de Landbouwraad van afgelopen maandag hebben Slovakije en Hongarije aangekaart dat de kwaliteit van voedingswaren afwijkt naargelang de lidstaat waar ze verkocht worden. Dit doet afbreuk aan de verwachtingen van consumenten die ervan uitgaan dat vrij verkeer binnen de Unie wil zeggen dat krak dezelfde producten verkrijgbaar zijn in Duitsland, Oostenrijk, Slovakije en Hongarije. Hoewel het etiket anders laat uitschijnen, is de voedingskwaliteit in Centraal-Europa minderwaardig. Slovakije testte 22 producten. Ze werden vergeleken qua smaak, kleur, geur en algemeen voorkomen. In het labo werd getest op de aanwezigheid van additieven, het vet- en eiwitgehalte in zuivel, het vleespercentage in vleesproducten, de hoeveelheid cacao in chocolade, enz.

Bij tien van de 22 producten - het gaat om zuivelproducten, dranken, een visproduct, kruiden, een dessert en thee - werden duidelijk merkbare kwaliteitsverschillen vastgesteld. Drie andere producten, allemaal op basis van vlees, vertoonden lichte verschillen. Vaak bleken de verschillen te zitten in het gebruik van goedkopere ingrediënten, zoals plantaardige in plaats van dierlijke vetten, een lager vleespercentage, zoetstoffen in plaats van suiker en aroma's en kleurstoffen in plaats van natuurlijke fruitextracten. Ook de smaak en kleur van de producten durfde afwijken, en zelfs de kwaliteit van de verpakking.

Hongarije deed gelijkaardige testen en kwam tot dezelfde bevindingen. Het land klaagt van zijn kant onder meer de kwaliteit aan van de Nutella die er in de winkelrekken is terug te vinden: de pasta op basis van hazelnoot is "minder romig" dan in buurland Oostenrijk. Daarnaast is ook de Coca-Cola "minder rijk en minder complex" en het cacaopoeder Nesquick van Nestlé "harmonieuzer en intenser" in Oostenrijk. In de carbonarasaus van Knorr zou, in tegenstelling tot in het buurland, geen kaas zitten. De verschillen zaten hem altijd in de kwaliteit van de voedingswaren, op het vlak van voedselveiligheid viel er niets op aan te merken.

Naar aanleiding van de bijeenkomst van de ministers van Landbouw afgelopen maandag heeft Europees commissaris voor Consumentenrechten Vera Jourova alle lidstaten opgeroepen om bewijzen te verzamelen en door te geven, zodat de Commissie een zicht krijgt op de omvang van het probleem. Slovakije en Hongarije vragen wetgeving om de verschillen in voedselkwaliteit weg te werken. Dat moet volgens hen op Europees niveau gebeuren want nu is er voor nationale overheden geen wettelijke basis om op te treden tegen grote voedingsbedrijven die verschillende kwaliteitsstandaarden hanteren.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek