nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.02.2019 Hoogstamboom kappen? Eerst een waarborg betalen

Wie in Sint-Truiden een hoogstamboom wil kappen, zal voortaan een waarborg van 50 euro per boom moeten betalen. Zo wil de stad ervoor zorgen dat er na de kap weer een nieuwe hoogstamboom wordt aangeplant. De waarborg wordt pas teruggestort, als er effectief nieuwe exemplaren voor in de plaats zijn gekomen. “Hoogstambomen zijn deel van ons erfgoed en dat willen we in ere houden”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V) in Het Belang van Limburg. De maatregel kan echter op weinig bijval rekenen van de fruittelers in de regio.

Het nieuwe reglement, dat maandag werd goedgekeurd door de gemeenteraad, moet de hoogstambomen op het grondgebied beter beschermen. De bomen zijn namelijk zeer gevoelig voor infectieziekten, zoals bacterievuur en het Little Cherry-virus. Het Proefcentrum Fruitteelt (PCfruit) in Kerkom sensibiliseert telers daarover, want het is belangrijk voor de export dat er virusvrije percelen zijn.

“Om veiligheidsredenen is een kap van hoogstambomen soms echt te rechtvaardigen. Hiervoor is weliswaar een vergunning nodig, die altijd voorziet in een heraanplant”, zegt schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld). “Om ervoor te zorgen dat dit ook effectief gebeurt, zullen we voortaan een waarborg aanrekenen. Die wordt pas teruggestort, als we zien dat er effectief nieuwe hoogstambomen staan. Dat is een extra stimulans.”

Per boom is een bedrag van 50 euro verschuldigd, met een maximum van 500 euro. Het tarief per boom verdubbelt evenwel, als blijkt dat, ondanks de verplichting, toch geen vergunning werd aangevraagd. Aanvragers hebben drie jaar tijd om hun waarborg terug te vragen. Binnen de fruitsector wordt deze beslissing echter niet in dank afgenomen. “Meer dan 90 procent van de hoogstambomen zijn vandaag geïnfecteerd met het Little Cherry-virus” zegt teler Ghislain Francis. “Wij hadden verwacht dat de stad een subsidie zou geven aan mensen die de zieke bomen eindelijk rooien.”

Bron: Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via