nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.03.2015 Hopteelt in Poperinge aan opmars bezig

In Poperinge, de hopgemeente bij uitstek in ons land, zullen voor het eerst in jaren nieuwe hopvelden aangeplant worden. Het enthousiasme om nieuwe velden aan te planten, heeft volgens Erik Lagache, voorzitter van vzw Hop, verschillende redenen. “Het zijn meestal mensen die weten dat er na hen nog een opvolger staat te wachten om verder te gaan met de hopteelt. Ook is de vraag groot. Tot voor kort teelden we vooral bitterhopsoorten in Poperinge, maar veel telers zijn overgeschakeld op aromahop. Die teelt is intensiever, maar er zijn minder grote buitenlandse spelers die zich focussen op deze teelt.”

De totale oppervlakte van de hopteelt in Poperinge daalt dit jaar nochtans licht. Er is twee hectare hop op een totaal areaal van 152 hectare minder in gebruik. “Die lichte daling is het gevolg van één oudere teler die ermee stopt aangezien hij geen opvolging heeft”, aldus Lagache. De afgelopen jaren verdween er wel meer hopareaal omdat oudere landbouwers afhaakten of omdat de intensieve hopteelt onvoldoende opleverde. “Maar die daling mag het positieve nieuws niet overschaduwen”, klinkt het. “Voor het eerst zijn er telers die bijkomend hectaren gaan aanplanten. Dat is jaren geleden.”

Al is de aanleg van nieuwe hopvelden niet voor direct. “Het zal pas binnen twee jaar gebeuren, want het duurt nu eenmaal even om zaad aan te kopen en het veld klaar te maken om het aan te planten”, beweert Erik Lagache. Die positieve stemming bij de hoptelers is het gevolg van betere prijzen. Waar vroeger in Poperinge vooral bitterhopsoorten werden geteeld, die voor de bitterheid zorgen in bier, zijn veel telers de laatste jaren overgeschakeld op aromahop, die voor het aroma zorgt in bier. De teelt van die hop is arbeidsintensiever, maar de prijs is beter en er zijn minder grote buitenlandse spelers actief op de markt van de aromahop. Ook het feit dat er een hype is rond streekbieren, zorgt ervoor dat de vraag naar hop stijgt waardoor telers een betere prijs krijgen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via