nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.01.2019 Houten lepel wordt nieuw gadget en symbool voor Rikolto

Met als slogan 'Eten roert de planeet' trekken op 11, 12 en 13 januari weer duizenden vrijwilligers de straat op om via de verkoop van allerlei gadgets zoals balpennen en sleutelhangers geld in te zamelen ten voordele van Rikolto, het vroegere Vredeseilanden. Om de centrale boodschap van dit jaar, dat onze manier van eten oorzaak is van heel wat wereldproblemen, kracht bij te zetten lanceert de organisatie dit jaar een houten lepel als nieuw gadget

"Heel veel wereldproblemen zoals klimaatopwarming, waterschaarste, gezondheidsproblemen, boeren die niet meer van hun stiel kunnen leven, ontbossing, voedselschaarste en dergelijke zijn verbonden met hetgeen er op ons bord ligt. Als voedsel het probleem is, is het echter ook de oplossing. Aan die oplossing werken onze teams elke dag", aldus Jelle Goossens van Rikolto.

Zo is Rikolto in verschillende derdewereldlanden aanwezig om boeren te organiseren en sterker te maken zodat ze kunnen investeren in milieuvriendelijke productie. "We werken daarnaast samen met bedrijven om eerlijker en transparanter zaken te doen in de voedingssector. En hier bij ons zetten we bijvoorbeeld in op gezonde en duurzame voeding op school. We zijn er immers van overtuigd dat een betere wereld begint bij ons", aldus Goossens.

De plastic hesjes waar de vrijwilligers van Rikolto zich kenbaar mee maakten, worden ingeruild voor duurzamer keukenschorten uit stof. Dit weekend zullen zij op straat en in supermarkten balpennen, sleutelhangers en andere kleine gadgets verkopen … en nu ook een houten lepel voor in de keuken. Voor veel mensen die de ngo op die manier financieel steunen, zal het nog wennen zijn aan de nieuwe naam van Vredeseilanden: Rikolto. “De naamsverandering kwam er omdat we evolueerden van een Belgische naar een internationale organisatie”, licht woordvoerder Jelle Goossens toe. “Rikolto is een naam die iedereen kan uitspreken.”

Maar de nieuwe naam zegt ook beter wat de organisatie doet. “We ondersteunen boeren om betere oogsten te hebben en we oogsten nieuwe ideeën om via ons voedsel de grote uitdagingen van vandaag aan te pakken."

Bekijk hier de video 'Eten roert de planeet'.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Rikolto

Volg VILT ook via