nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.05.2018 Huiszoeking bij FAVV in kader van fipronilonderzoek

In het kader van het gerechtelijk onderzoek naar de fipronilcrisis zijn speurders van het Brusselse gerecht dinsdagochtend binnengevallen bij het federaal Voedselagentschap (FAVV). Het onderzoek wil nagaan of er verkeerde informatie werd verspreid over besmette eieren in de zomer 2017. In Nederland voert de Voedsel- en Warenautoriteit dan weer een onderzoek naar een nieuwe besmetting met fipronil op een Overijssels pluimveebedrijf dat al eerder getroffen was. De pluimveehouder vermoedt dat de nieuwe kippen besmet zijn geraakt in de buitenloop.

Volgens Het Nieuwsblad startten de speurders hun zoektocht in de kantoren van het Voedselagentschap omstreeks negen uur. Het Brussels parket weigert voorlopig alle commentaar. De fipronilcrisis ontketende in de zomer van 2017 een storm van verontwaardiging in ons land toen bleek dat de besmetting pas na een eigen interne controle door een Belgisch pluimveebedrijf werd ontdekt en dus niet door de Belgische of Nederlandse controleorganen werd opgespoord. Het Voedselagentschap kreeg veel kritiek over zich heen door de laattijdige, gebrekkige en soms zelfs tegenstrijdige berichtgeving over de besmetting.

Dorine Van Geert, woordvoerder van het FAVV, bevestigt dat er een onderzoek is geweest in opdracht van onderzoeksrechter Michel Claise. "Dat onderzoek heeft inderdaad te maken met de fipronilcrisis van 2017", aldus Van Geert. Het Voedselagentschap heeft volgens Van Geert zijn volledige medewerking verleend aan het onderzoek. "We hebben geen idee of het gericht was tegen het Voedselagentschap. We wachten nog de details van het onderzoek af", stelt de woordvoerder.

De fipronilcrisis van vorige zomer zorgde ervoor dat in totaal 45 landen kippeneieren en afgeleide producten besmet met het voor de mens schadelijke insecticide fipronil hebben ontvangen. Nederland werd het zwaarst getroffen door deze crisis. Honderden Nederlandse pluimveebedrijven gingen dicht en tien daarvan zijn nog steeds gesloten. In België ging het om 86 pluimveebedrijven, maar intussen zijn alle blokkades opgeheven. De schade in Nederland wordt geraamd op 65 tot 75 miljoen euro. In ons land berekende Boerenbond dat de fipronil ongeveer 14 miljoen euro schade berokkende.

Bovendien raakte zonet bekend dat op een pluimveebedrijf in het Nederlandse Overijssel voor de tweede keer fipronil is aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert op dit moment verder onderzoek uit naar deze herbesmetting. Die kwam aan het licht toen bij eigen onderzoek van de keten eieren met verhoogde fipronilwaarden werden gemeten. Het pluimveebedrijf werd daarom voor de tweede keer op negen maanden tijd volledig geruimd. Ruim 3.000 kippen werden gedood en een voorraad van 45.000 eieren werd vernietigd.

De getroffen pluimveehouder vermoedt dat de nieuwe kippen op zijn bedrijf besmet zijn geraakt in de buitenloop, waar fipronil via mest van de vorige kippen in de grond zou zijn gekomen. Voor de nieuwe kippen op het bedrijf kwam, werd het hele bedrijf immers nog fipronilvrij verklaard. Het Nederlandse voedselagentschap is aan het uitzoeken wat er precies is gebeurd en zegt alle mogelijke scenario’s van herbesmetting na te gaan. “Maar pluimveehouders doen er goed aan om in hun achterhoofd te houden dat dit mogelijk een route van nieuwe besmetting kan zijn”, zegt een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit.

Bron: Het Nieuwsblad/eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via