nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.06.2019 Hulpbehoevende Fransen kregen nepvlees geserveerd

Een nieuw voedselschandaal schrikt Frankrijk op. Sedert de zomer van 2018 is er 780 ton aan nepvlees bij minderbedeelden terechtgekomen. Het Rode Kruis, de Franse federatie van voedselbanken en twee andere hulporganisaties deden een groepsaankoop ter waarde van 5,2 miljoen euro. De hamburgers die ze geleverd kregen van een Franse firma kwamen uit Polen en kan je bezwaarlijk vlees noemen. Analyses brachten de werkelijke samenstelling aan het licht: vet en ander slachtafval, verwerkt vlees dat hergebruikt werd en dat alles gemengd met soja en zetmeel. Hoewel van zeer slechte kwaliteit zou het vlees geen gevaar hebben opgeleverd voor de volksgezondheid.

RTL France bracht de vleesfraude aan het licht: een Frans vleesbedrijf heeft zich verrijkt op de kap van de armste groep van de samenleving door 780 ton nepvlees aan de voedselbanken te leveren. Het bedrijf haalde een groepsaankoop binnen van vier hulporganisaties, waaronder de federatie van voedselbanken. De leveringen waren al gestart in de zomer van 2018. Pas in maart stelden de hulporganisaties zich vragen bij de kwaliteit van het vlees vanwege de afwijkende smaak, kleur en textuur. Zij hebben toen de leveringen opgeschort en de economische inspectie ingelicht.

Analyse bracht effectief fraude aan het licht want de keuze van de Franse leverancier om de kosten te drukken door de hamburgers in Polen te laten maken, heeft slecht uitgepakt. Daar is van alles in de hamburgers gedraaid, van vet tot soja en zetmeel maar geen vlees die naam waardig. Zeven miljoen van dat soort hamburgers zijn geconsumeerd, maar naar verluidt zonder gevaar voor de volksgezondheid. De fraudeurs riskeren twee jaar celstraf en een boete van anderhalf miljoen euro voor vervalsing en bendevorming met het oog op fraude.

Bron: RTL France

Beeld: Max Straeten - Morguefile

Volg VILT ook via