nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.02.2015 Ieren sluiten quotumtijdperk af met recordheffing

Ierland is één van de landen waarvan verwacht wordt dat het de productie na de afschaffing van de melkquota fors de hoogte in zal jagen. Maar niet zonder een financiële kater, zo blijkt uit verschillende voorspellingen: de melkprijs is momenteel erg laag, en daarbovenop komt met alle waarschijnlijkheid nog een superheffing die zou kunnen oplopen tot meer dan 100 miljoen euro. De Ierse melkveehouders investeren desalniettemin naar schatting 1 miljard euro om hun bedrijven klaar te stomen voor het post-quotatijdperk.

De Ieren kijken reikhalzend uit naar de vrijmaking van de zuivelmarkt, maar krabben zich momenteel wel in het haar. In vergelijking met vorig jaar krijgen de Ierse melkveehouders dit jaar in totaal zo’n half miljard euro minder voor hun melk door een lage melkprijs. Waar eerst werd uitgegaan van een gemiddelde melkprijs van 28 eurocent per liter voor het huidige quotumjaar, zou dat moeten bijgesteld worden naar 27 cent per liter, wat voor een gemiddelde leverancier zou neerkomen op een verlies van 30.000 euro.

Daarbovenop zal de Ierse melkproductie dit jaar de Europese melkquota stevig overschrijden, wat hen een superheffing van meer dan 100 miljoen euro zou kunnen opleveren. Tegelijkertijd wordt naar schatting 1 miljard euro geïnvesteerd in uitbreiding met het oog op het post-2015-tijdperk. Voeg daarbij de hoge rekeningen van de belastingdienst als gevolg van de hoge inkomens in 2013 en 2014, en je krijgt een financieel zeer uitdagend jaar voor de Ierse melkveehouderij. Tegen 2020 wil Ierland zijn melkproductie met twee miljard liter verhogen.

Bron: Boerenbusiness/Independent.ie

Beeld: Irishfarmerette.com

Volg VILT ook via