nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.04.2017 Ierse landbouw in grote onzekerheid door Brexit

De Irish Farmers Association trekt aan de alarmbel over de Brexit. “De Britse uittreding uit de Europese Unie is de grootste bedreiging voor de Ierse landbouw in een halve eeuw”, citeert vakblad Boerderij hen. Zowat 40 procent van de export van voeding en dranken uit Ierland gaat naar Groot-Brittannië, goed voor 4,1 miljard euro. “Europa moet alles op alles zetten om van de vrije handel in landbouw- en voedingsproducten tussen de EU en Groot-Brittannië een prioriteit te maken”, zegt Joe Healy, de voorzitter van de Ierse landbouworganisatie.

Het besluit van Groot-Brittannië om de EU te verlaten, levert enorme risico’s op voor de Ierse landbouwers. Dat stelt de Irish Farmers Association. Momenteel profiteert Ierland, net zoals alle EU-landen, van de vrije interne markt binnen de Unie. Sinds het Britse volk zich in juni 2016 in een referendum uitsprak voor een uitstap uit de Europese Unie, zien Ieren het doembeeld opduiken dat allerlei handelsbelemmeringen zullen ontstaan, zoals quota, vergunningen, extra keuringen of in het ergste geval invoertarieven.

Zulke grenscontroles zullen vooral ook gevolgen hebben voor het Britse Noord-Ierland dat nu in feite geen grens met het zuidelijke Ierland kent. Op dit moment gaan er wekelijks zo’n 1.000 runderen en 10.000 varkens richting Noord-Ierland en omgekeerd 5.000 lammeren naar Ierland om daar verder verwerkt te worden. Ook wordt alle tarwe die in Ierland verbouwd wordt, in Noord-Ierland gemalen, waarop veel van het meel weer de weg terug neemt.

Groot-Brittannië is dan ook veruit de grootste afnemer van heel wat producten van de Ierse land- en tuinbouw. Een derde van de Ierse zuivelproducten, één van de belangrijkste exportproducten van het land, gaat naar de Britten, goed voor een waarde van bijna 800 miljoen euro. De Irish Farmers Association roept de Ierse eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan dan ook op om alles op alles te zetten om vrije handel in landbouw- en voedingsproducten tussen de EU en Groot-Brittannië te vrijwaren eens de Brexit een feit is.

Daarom moet er zo snel mogelijk een nieuwe handelsovereenkomst komen tussen Groot-Brittannië en de andere 27 EU-lidstaten. Maar de Ierse Kamercommissie voor Landbouw vreest dat dit niet zal lukken binnen de twee jaar die de Brexit-onderhandelingen mogen duren. Dat betekent dat de handel voorlopig onder de algemene WTO-regels zou vallen, wat ertoe kan leiden dat 20 procent van de Ierse export naar de Britten weg zou vallen. Want Groot-Brittannië kan dan wel akkoorden sluiten met andere landen, zoals de Verenigde Staten, die vervolgens de Ierse landbouwproducten op de Britse markt weg zouden concurreren.

Dat kan ook grote gevolgen hebben voor de landbouw in de rest van Europa. Neem bijvoorbeeld Iers rundvlees: momenteel gaat jaarlijks zo’n 270.000 ton rundvlees van Ierland naar Groot-Brittannië. Als de toegang tot de Britse markt wordt afgesneden, dan zal de markt in de rest van de EU overspoeld worden met Iers rundvlees. “Het is zo dat wij momenteel al 90 procent van ons rundvlees in Europa afzetten. Dat gaat om grote hoeveelheden, want één miljoen van de 12 miljoen vleesrunderen in de Europese Unie zitten in Ierland”, zegt veehouder Angus Woods.

Gezien de grote afhankelijkheid van Groot-Brittannië voor de handel in landbouwproducten, maakt de Ierse minister voor Landbouw Michael Creed intussen volop werk van andere afzetmarkten. “Vorig jaar is de export naar niet-EU-landen al met 13 procent gestegen, een betere prestatie dan de groei van drie procent die in de andere 27 lidstaten van Europa valt op te tekenen”, klinkt het. Van de 11,15 miljard euro aan voedings- en drankenexport werd voor 3,45 miljard euro buiten Europa afgezet, met China en de VS als grootste groeiers.

Binnen die export nemen zuivel en vlees of levend vee elk bijna een derde voor hun rekening. Bij zuivel gaat nu al 47 procent buiten de Europese grenze. Om dat alles, met het oog op de Brexit, verder te versterken is Creed voortdurend op handelsreis. In de eerste twee maanden van dit jaar was de Ierse minister al in Dubai en de andere Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Staten en China.

Bron: |

Beeld: WikiCommons_Javier Esquibela

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via