nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.01.2016 IKEA-restaurants verduurzamen met hulp Vredeseilanden

IKEA haalde al het VILT-nieuws omdat de Zweedse meubelexperten de slechte gewoonte hebben hun oog op landbouwgrond te laten vallen voor nieuwe vestigingen in Vlaanderen. Als het goed is, mag het ook gezegd worden: IKEA werkt sinds 2013 samen met Vredeseilanden om het voedingsaanbod duurzamer te maken. De samenwerking kwam er na discussies over voeding die aan erg lage prijzen in de restaurants van de meubelketen werd aangeboden. Dat was Boerenbond en de horecafederaties in 2011 in het verkeerde keelgat geschoten. Dit weekend voert Vredeseilanden campagne voor betere prijzen voor boeren wereldwijd. De ngo vraagt onder andere dat supermarkten werk zouden maken van een duurzaam inkoopbeleid.

Een tijd geleden gaf Vredeseilanden ruchtbaarheid aan de samenwerking met IKEA. Naar aanleiding van het campagneweekend van de ngo leek het ons een mooi voorbeeld van de heel uiteenlopende activiteiten van Vredeseilanden. Na de discussies in 2011 over de erg lage prijzen die IKEA hanteert in zijn restaurants – waarbij de firma zelfs voor de rechter gedaagd werd door Boerenbond en de horecafederaties – nam de ngo contact op met de meubelgigant. “Tijdens ons gesprek bleek al snel dat IKEA Food niet blind is voor de bekommernissen van de samenleving. Duurzame voeding werd één van de pijlers binnen het globale IKEA-actieplan rond duurzaamheid”, vertelt Katharina Beelen van Vredeseilanden.

Op zijn website brengt de ngo verslag uit van de voornaamste realisaties. Zo heeft IKEA het vleesaanbod vermindert, kan je behalve voor de befaamde Zweedse vleesballetjes tegenwoordig ook kiezen voor vegetarische balletjes en is de vegetarische schotel niet meer zo monotoon als vroeger. Het volledige aanbod is seizoensgebonden. De zalm en balletjes zijn altijd afkomstig uit Zweden maar de meer lokale producten, zoals witloof, worden in de mate van het mogelijke bij Belgische producenten aangekocht.

Verder worden voedselresten verzameld en naar een biogasinstallatie gebracht om er energie van te maken. Bio vond ingang in de restaurants en alle vis is gecertificeerd. De certificatie van vis heeft ook effect op het menu: tomaat-garnaal verdween uit het aanbod omdat er geen gecertificeerde garnalen zijn. Om snel een grote stap te zetten op vlak van vleesmindering en een milieuvriendelijker voedingsaanbod heeft IKEA rundvlees van het menu gehaald en worden de Zweedse balletjes zuiniger op het bord van de klanten geschept. De grootste portie wordt er één van 15 in plaats van 20 balletjes.

Bron: Vredeseilanden

Volg VILT ook via