nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.02.2020 IKM-net moet melkveehouders ontzorgen

Op de landbouwbeurs Agridagen in Ravels werd het IKM-Net voorgesteld, een tool die een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging zal betekenen voor de 4.000 melkveehouders aangesloten bij het autocontrolesysteem IKM (Integrale Kwaliteitszorg Melk). “Je kan het vergelijken met tax-on-web: de tientallen documenten die melkveehouders moeten verzamelen voor hun IKM-audit, zullen voortaan automatisch naar een persoonlijk, digitaal IKM-dossier kunnen vloeien”, zegt Stephanie Van Weyenberg, onderzoeker bij ILVO. “Dankzij het achterliggende datadeelplatform DjustConnect behouden ze bovendien op elk moment de controle over hun data.”

Administratieve vereenvoudiging is iets wat heel hoog op het vragenlijstje staat van heel wat land- en tuinbouwers. "Maar de hoge verwachtingen om eindelijk te komen tot een verlaging van die administratieve lasten, zijn nooit echt ingevuld", legt Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO uit. "Maar nu zijn we eindelijk klaar om daar verandering in te brengen. Met IKM-Net is de eerste toepassing klaar en ik ben ervan overtuigd dat we aan de vooravond staan van een aantal doorbraken." 

In Vlaanderen sluiten quasi alle melkveehouders aan bij het autocontrolesysteem IKM (Integrale Kwaliteitszorg Melk). Om een IKM certificering te behalen en te behouden moeten zij aantonen dat hun bedrijf voldoet aan een 200-tal voorwaarden rond melkkwaliteit, dierenwelzijn, zorg voor het milieu en goede productiepraktijken. De audit gebeurt om de drie jaar, op elk IKM-gecertificeerd melkveebedrijf.

Zo’n audit bestaat voor één derde uit een administratief luik: inzage in meet- en adviesrapporten, keuringsbewijzen, wateranalyses, facturen van voeders, certificering van de bedrijfsdierenarts, enzovoort. Sommige van die documenten worden per mail bezorgd, andere per post, en nog andere zijn online beschikbaar op diverse webtools. “Het is veel gedoe”, reageert IKM-voorzitter en melkveehoudster Rianne Van Tilburg. “Om mijn IKM audit voor te bereiden moet ik heel veel verschillende bronnen raadplegen. En dit werk gebeurt typisch ’s avonds of in het weekend, een moment waarop ik niemand kan bereiken om een document na te sturen.”

Ook bij de bedrijven en organisaties die de documenten aanleveren, is de administratieve last groot. Terwijl de meeste rapporten en analyses in feite automatisch digitaal gebundeld kunnen worden in één overzichtelijke webtool, het persoonlijke IKM-NET van de melkveehouder. “Vergelijk het met tax-on-web, waarbij de belastingaangifte ook voor een groot deel automatisch ingevuld wordt”, zegt Koen Lommelen (IKM-Vlaanderen). “Dát beogen we met IKM-NET.”

De audit zelf vervangen kan de tool niet. Een auditor doet op het melkveebedrijf een hele reeks visuele controles. “Maar in plaats van 6 classeurs heb ik binnenkort IKM-NET om dit bezoek voor te bereiden, en dat bespaart me heel wat tijd”, aldus Rianne Van Tilburg. IKM-NET is de eerste tool die werkt via het pas gelanceerde datadeelplatform DjustConnect, een initiatief van ILVO, Boerenbond, DGZ, CRV, Milcobel en AVEVE met financiële steun van het Europees Fonds voor Rurale Ontwikkeling (EFRO).

Elke melkveehouder die het digitale IKM-NET gaat gebruiken, moet zich de eerste keer registeren bij DjustConnect. Op een overzichtelijk dashboard duidt hij aan óf, met wie en waarvoor hij zijn data deelt. “Voor IKM-NET bijvoorbeeld moet de boer een vinkje zetten per organisatie die automatisch de analyses of keuringsverslagen mag gaan toesturen naar de IKM-tool”, verduidelijkt Stephanie Van Weyenberg, coördinator DjustConnect bij ILVO. “IKM mag die data vervolgens enkel gebruiken om ze real time beschikbaar te maken in IKM-NET. Wanneer de melkveehouder om welke reden dan ook beslist om zijn data niet meer digitaal te delen met IKM, dan draait hij de datakraan met één klik weer toe. Dat is het basisprincipe waar DjustConnect en nu ook IKM-NET voor staan: de boer zit aan het stuur.”

IKM-NET bevat al heel wat automatische koppelingen naar data, en kan daar nog verder in groeien naarmate meer dataleveranciers aangemeld en ‘geprogrammeerd’ zijn. “Wij roepen bedrijven met relevante data voor de IKM audit op om mee te werken”, besluit Stephanie Van Weyenberg. “Deel je data en help mee aan de administratieve ontzorging van de melkveehouders.”

Bekijk hier een kort animatiefilmpje over de werking van het IKM-NET.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Volg VILT ook via