nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.06.2017 Illegale windhondenjacht is niet enkel Brits probleem

De Oost- en West-Vlaamse polders worden net als het noorden van Frankrijk en Nederland geteisterd door Ierse en Britse stropers die met windhonden hazen komen vangen. Hen betrappen is moeilijk omdat de stropersbendes maar korte tijd op één plaats blijven. Het is de stropers om de ‘windhondensport’ te doen, ‘hare coursing’ genaamd, en niet zozeer om de hazen zelf. Dankzij een alerte burger die de plaatselijke jagers verwittigde, kon de politie van Eeklo begin dit jaar een bende vatten. Hubertus Vereniging Vlaanderen roept leden-jagers én landbouwers op om dergelijke praktijken te melden.

Begin dit jaar meldde BBC dat er op het platteland van Lincolnshire steeds meer incidenten zijn met ‘hare coursers’. In het Verenigd Koninkrijk was ‘hare coursing’ – een windhond die jacht maakt op een haas – lange tijd een legale sport. Het aantal hazen dat een windhond kan vangen, werd de inzet van veel geld. Vanwege het gokprobleem en uit oogpunt van dierenwelzijn verbood de ‘Hunting Act’ 12 jaar geleden de jacht op wilde dieren met honden. Anders dan in Groot-Brittannië en Noord-Ierland is windhondenjacht in Ierland wel nog toegelaten.

Op het Britse platteland gebeurt het ook nog, zij het dan illegaal. De ‘hare coursers’ gaan daarbij erg driest tewerk en zijn agressief wanneer boeren of andere plattelandsbewoners hen betrappen. Landbouworganisatie NFU kloeg op BBC dat de problemen uit de hand lopen. De stropers rijden met hun jeeps door velden, maken omheiningen stuk en wie hen probeert te stoppen, wordt bedreigd. Blijkbaar verleggen de ‘hare coursers’ hun actieterrein de laatste jaren ook naar het buitenland om de pakkans te verkleinen. Jagersvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) zegt dat het probleem zich voordoet in de Oost- en West-Vlaamse polders, het noorden van Frankrijk en Nederland.

De modus operandi is steeds dezelfde. HVV-directeur Geert Van den Bosch doet het verhaal: “Men opereert in bende, vooral in open polders zonder brede grachten, zonder prikkeldraad en in een regio met weinig bewoning. Door een viertal personen worden de hazen in het veld opgejaagd. De windhonden die ze bij hebben, bijten de hazen na een korte achtervolging dood. De chauffeur blijft in de auto en observeert de omgeving. Wanneer die ziet dat ze geviseerd worden, slaat hij alarm en haalt vlug stropers en honden op. De doodgebeten hazen worden meestal gewoon in het veld achtergelaten.”

Het is de stropers niet om de hazen zelf te doen, wel om de snelheid waarmee hun windhonden hazen vangen. Hoe meer hazen een hond vangt, hoe hoger hij staat in de ranking van gokkers die veel geld op de naargeestige sport durven verwedden. De politie van Lincolnshire deed dit voorjaar nog een oproep om waakzaam te zijn voor konvooien jeeps op het platteland. In Eeklo werd zo’n bende buitenlandse stropers begin dit jaar gevat dankzij een alerte burger. Waarschijnlijk zijn er nog meer dergelijke bendes actief.

Hubertus Vereniging Vlaanderen roept zijn leden en ook de landbouwers op om bij het zien van dergelijke illegale praktijken de Britse nummerplaat van de auto te noteren en de politie of de natuurinspectie te verwittigen. In Oost- en West-Vlaanderen is de natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos bereikbaar op het nummer 0474/301428 en buiten de kantooruren op 0499/949377.

Bron: eigen verslaggeving / BBC

Volg VILT ook via