nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.06.2019 Import rundvee geeft risico op insleep nare huidziekte

Dierengezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen vraagt rundveehouders en dierenartsen om waakzaam te zijn voor besnoitiose. In eigen land is deze rundveeziekte erg ongewoon. De sector houdt dat graag zo gezien de minder comfortabele situatie meer naar het zuiden van Europa. Sinds eind vorig jaar screent DGZ alle import van runderen uit risicogebieden zoals Frankrijk en Spanje. Tot dusver leverde dat twee seropositieve dieren op. In Wallonië wordt dezelfde aanpak gehanteerd. Met reden zo blijkt, want een rundveebedrijf in het zuiden van het land raakte besmet door runderen die de voorbije jaren in Frankrijk werden gekocht. Een behandeling bestaat niet, dus adviseert DGZ om besmette dieren – die lang niet altijd de symptomen vertonen – te ruimen.

Besnoitiose is een typevoorbeeld van een ziekte die een veehouder samen met een rund kan ‘aankopen’. Dat komt omdat lang niet alle besmette runderen symptomen vertonen. In de acute fase kunnen de dieren suf zijn en hoge koorts en zwelling van de kop en ledematen ontwikkelen. Pas in de chronische fase van de ziekte, na vijf tot zes weken, vertoont besnoitiose zich als een huidontsteking. De huid wordt hard en dik, het haar valt uit en er ontstaan huidplooien en -barsten die kunnen infecteren. Voor het dier in kwestie is dat heel pijnlijk. Vanwege het dierenwelzijn en ook omdat de ziekte omzeggens niet behandelbaar is, volgt dan meestal euthanasie. Wettelijk is er geen verplichting tot het ruimen van de dieren.

Dierengezondheidszorg Vlaanderen raadt veehouders al langer aan om geen runderen te kopen uit risicogebieden. In het zuiden van Europa is de ziekte wijdverspreid en ze rukt op naar het noorden. Tussen eind vorig jaar en nu nam DGZ stalen bij 1.300 dieren uit de risicogebieden Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Zwitserland. Tot hiertoe bleken twee dieren op Oost-Vlaamse vleesveebedrijven seropositief, één rund uit Frankrijk en het andere uit Spanje. Beide stieren waren aangekocht om hier vet te mesten. Ze vertoonde geen klinische symptomen.

"Op bedrijfsniveau kan besnoitiose een belangrijke economische impact hebben", zegt regiodierenarts Koen De Bleecker (DGZ). Met twee seropositieve gevallen op 1.300 bloedstalen van geïmporteerde runderen is er niet meteen een groot probleem. Dierengezondheidszorg Vlaanderen wil dat graag zo houden door de waakzaamheid binnen de sector te verhogen. "Kijk je naar Frankrijk, meer bepaald naar de streek van de Limousins en Blonde d'Aquitaines, dan zie je dat de rundveeziekte zich zonder aangifte- en ruimingsplicht moeilijk in toom laat houden." Besnoitiose wordt veroorzaakt door een parasiet die meelift op dazen en steekvliegen. De verspreiding in de stal kan dus snel gaan en stopt niet tijdens het weideseizoen.

Vrij recent stond in Wallonië een rundveebedrijf onder toezicht van Arsia, de tegenhanger van DGZ, omdat twee dieren de typische klinische symptomen vertoonden. Uit bloedtesten bleek dat nog meer dieren op het bedrijf besmet waren. De veehouder in kwestie had meerdere runderen ingevoerd uit Frankrijk. "In 2015 kocht het bedrijf daar een stier die later positief testte op besnoitiose, net zoals het rund dat het laatst (2017) aangekocht werd. Omdat de symptomen soms pas lang na de infectie verschijnen, kennen we de bron niet. De kudde van een naastgelegen rundveebedrijf is ook besmet", vertelt Julien Evrard (Arsia). Hij benadrukt dat besmette dieren beter zo snel mogelijk geruimd worden. In Vlaanderen is het van 2012 geleden dat een rund duidelijke symptomen van besnoitiose vertoonde. Ook dat dier kwam uit Frankrijk.

Meer info: DGZ

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via