nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.08.2010 Medvedev stelt eisen aan prijs voor boer en consument

De Russische president Dmitri Medvedev wil overleg met supermarkten en handelaars om een eerlijkere margeverdeling te bedingen zodat de landbouwers in Rusland betere prijzen ontvangen. Dat schrijft persbureau RIA Novosti. Tegelijk stelt de Russische regering wel maximumprijzen in voor 33 essentiële voedingsmiddelen om de consument te beschermen tegen snelle geldontwaarding.

Medvedev bracht een bezoek aan boeren in Zuidwest-Rusland. De president inspecteerde daar verscheidene landbouwcoöperaties en kreeg van melkveehouders te horen dat zij de melk voor 11,5 roebel (29 cent) verkopen aan handelaars, waarna die bewerkt wordt en voor 81 cent te koop ligt in de rekken van de supermarkt. Boerenleiders drukten Medvedev op het hart dat melkveehouders maar een derde van de consumentenprijs ontvangen.

Medvedev beloofde dat hij bij de supermarkten en handelaars zou aandringen op overleg over een meer eerlijke margeverdeling. Tegelijk stelt de president wel maximumprijzen in voor wat de regering ziet als 33 essentiële voedingsmiddelen. De maximumprijzen worden vastgelegd voor de komende drie maanden en moeten de consument beschermen tegen de inflatie door stijgende voedselprijzen.

De prijzen voor ontbijtgranen maar bijvoorbeeld ook voor vlees kunnen sterk stijgen nu de Russische graanoogst en landbouwgewassen in het algemeen gedecimeerd wordt door de droogte. De producten waarvoor reeds een maximumprijs is ingesteld, zijn onder meer rund-, varken- en lamsvlees, suiker, boter, melk, tarwemeel en aardappelen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Volg VILT ook via