nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.04.2011 Vlaming vindt boer het meest ondergewaardeerde beroep

Vacature vroeg aan 63.000 mensen welke beroepen zij ondergewaardeerd vinden. De landbouwer voert het lijstje aan. Volgens de deelnemers aan de salarisenquête mogen zij gerust 23 procent meer verdienen. "Het beeld leeft dat boeren hard moeten werken in een aftakelende sector", zegt K.U.Leuven professor Luc Sels. "Zij betogen immers geregeld in Brussel om hun ongenoegen te uiten."

De salarisenquête werd uitgevoerd door Vacature in samenwerking met de K.U.Leuven. De ondervraagden kregen willekeurig drie beroepen uit een lijst van 100 onder ogen. Eerst schatte elke bevraagde hoeveel dat beroep opbrengt (het geschatte nettoloon), in een tweede fase gaf hij of zij aan hoeveel iemand voor datzelfde beroep zou moeten verdienen (het billijke nettoloon).

Vacature zette die twee cijfers tegenover mekaar en leidde daaruit af welke beroepen het meest ondergewaardeerd zijn en volgens het gros van de ondervraagden meer mogen verdienen. Landbouwers voeren de lijst aan, zij zouden gerust 23 procent meer mogen verdienen, luidt het. Ook een onthaalmoeder (+18%), bejaardenverzorger (+16%) en huishoudhulp (+14%) mogen gerust wat meer verdienen. De lijst van in totaal vijftien beroepen bevat ook nog brandweermannen, verplegers, kamermeisjes, vuilnisophalers en cipiers.

Bij de lijst met ondergewaardeerde beroepen spelen compensatie en emoties een sterke rol, verklaart professor Luc Van Liedekerke. Hij is directeur van het Centrum voor Economie en Ethiek aan de K.U.Leuven en boog zich over de resultaten van de salarisenquête. Bij een bejaardenverzorger of onthaalmoeder waarderen we volgens hem de zorg voor kinderen en ouderen erg sterk. Bij een vuilnisophaler is de reactie "je moet het maar willen doen". "Die jobs staan laag in de huidige sociale hiërarchie omdat de lage lonen dat soort jobs minder aantrekkelijk maken", zegt Van Liedekerke.

Collega-professor Luc Sels stelt vast dat de ondergewaardeerde beroepen vooral terug vinden zijn in de zachte, verzorgende sectoren. "Die kunnen op veel respect rekenen omdat we er allen in min of meerdere mate van afhankelijk zijn." Ook de landbouwer scoort hoog, wat hij wijt aan de beeldvorming omtrent de landbouwsector en de boerenstiel.

De grote salarisenquête van Vacature wordt tweejaarlijks georganiseerd. Aan de enquête van 2010 namen 63.000 mensen deel. 42 procent daarvan zijn vrouwen, 58 procent mannen. 67 procent van de ondervraagden is in het bezit van een hoger diploma. Van de 63.000 deelnemers is 77 procent bediende, 14 procent ambtenaar en 9 procent arbeider.

Bron: Vacature

Volg VILT ook via