nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.04.2015 Varkenshouders hekelen Europese voorspellingsjojo

Boerenbond reageert ontgoocheld en met lichte verbijstering op de varkensmarktvoorspellingen voor april die Europa vrijgaf. "Het inzicht van de Europese Commissie in het verwachte aanbod is deze maand nagenoeg tegengesteld aan wat vorige maand voorspeld werd", klinkt het. De opmerking van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan – dat de varkenssector marktgerichter moet produceren – indachtig vraagt de vakgroep varkenshouderij zich af hoe dat dan wel precies moet als de Europese prognoses zo sterk verschillen.

Terwijl het na een bescheiden opflakkering terug lichtjes bergaf gaat met de varkensprijs klampen ook de Vlaamse varkenshouders zich vast aan gunstige marktprognoses. Eén van de instrumenten die daarvoor gebruikt worden, zijn de maandelijkse Europese productie- en aanbodcijfers die de varkenshouders een duidelijk beeld kunnen geven van hoe de markt evolueert. De aanbodvoorspellingen voor april sloegen de vakgroep varkenshouderij van Boerenbond alvast met verstomming.

"Het inzicht van de Europese Commissie in het verwachte aanbod is deze maand nagenoeg tegengesteld aan wat vorige maand voorspeld werd", zo klinkt het. "Nu ziet de EU plots een sterke aanbodstijging van bijna 2 procent in het eerste half jaar, tegenover een lichte daling tot status-quo in haar visie vorige maand. Tegelijkertijd voorspelt ze deze maand een daling van het aanbod in de tweede helft van het jaar, terwijl er vorige maand sprake was van een duidelijke stijging. Hierbij was de verwachte aanbodstijging gebaseerd op een stijging van de EU-zeugenstapel met 0,8 procent en jong gedekte zeugen met 3,1 procent. Begrijpe wie kan."

"Het bewijst nogmaals dat de statistieken en de daaruit voortvloeiende prognoses van Europa te wensen overlaten", zo klinkt het, "en dat onze vraag naar een EU-prijsobservatorium zoals voor rundvee meer dan gerechtvaardigd is. Hoe kunnen de boer en de sector enigszins sturen naar het aanbod, met dergelijke verschillen in visie op een maand tijd?" De varkenshouders brengen Hogans uitspraak omtrent marktgericht produceren in herinnering en vragen zich af hoe dat kan of moet als men afhankelijk is van een dergelijke "voorspellingsjojo".

Bron: Boerenbond.be

Volg VILT ook via