nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.11.2015 Groot aanbod en dalende consumptie drukt varkensprijs

De varkensmarkt staat onder grote druk. Na de forse prijsverlaging in Duitsland vorige week, gingen ook de Nederlandse noteringen onderuit. Ook in de rest van Europa dalen de varkensprijzen door een ruim aanbod aan varkensvlees en een dalende verkoop. Vooral in het zuiden van Europa wordt er een stuk minder vlees gegeten. In Duitsland liggen de prijzen lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, en ook in Nederland zorgt het onevenwicht tussen vraag en aanbod voor een dalende tendens.

De druk op de Europese varkensmarkt is groot. Niet alleen in Duitsland en Nederland is er sprake van een groot aanbod aan varkensvlees, in heel Europa is het aanbod slachtrijpe varkens groot en draaien de slachterijen op volle toeren. Daarbij komt dat de vleesverkopen afnemen. Het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waaruit blijkt dat verwerkt vlees kankerverwekkend zou zijn, kan hier misschien een rol in spelen. Vooral in het zuiden van Europa krijgt de vleesconsumptie een tik.

Feit is dat de combinatie van een ruim aanbod en tegenvallende vraag ervoor zorgt dat de varkensprijs overal in Europa een dalende tendens vertoont. Vorige week zakten de Duitse noteringen al met 4 cent naar 1,38 euro per kilo geslacht gewicht. De prijzen in Duitsland liggen daarmee onder het niveau van vorig jaar in dezelfde periode.

De instabiele varkensmarkt zorgt er ook voor dat er in de biggenmarkt niet veel beweging komt. Varkenshouders zijn vanwege de dalende varkensprijzen terughoudend in het aankopen van biggen. Als ze al biggen willen kopen, dan tegen lagere prijzen. In de voorbije weken was sprake van een teruglopend aanbod aan biggen, maar die ontwikkeling stagneert door de mindere vraag naar de dieren.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via