nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.02.2017 Oost-Vlaanderen vereenvoudigt belastingen

Alle Oost-Vlaamse 'helpers van zelfstandigen', zoals meewerkende echtgenoten, moeten vanaf dit jaar geen Algemene Provinciebelasting-Bedrijven (APB) meer betalen. De zowat 2.500 helpers van zelfstandigen krijgen vanaf dit jaar geen aanslagbrief meer, aldus Eerste gedeputeerde Alexander Vercamer. Ze hoeven dus zelf niets te doen. UNIZO en Boerenbond juichen de beslissing van het provinciebestuur toe. 

De provincie Oost-Vlaanderen schrapt de Algemene Provinciebelasting-Bedrijven voor ‘helpers van zelfstandigen’. De beslissing komt er omdat de wetgeving helpers van zelfstandigen niet als ondernemingen beschouwt. De meeste helpers werken ook bij een familielid, in dit geval zijn ze op vlak van btw ook niet belastingsplichtig. Andere zijn dan weer helper omdat ze nog niet over het attest bedrijfsbeheer beschikken om zich als zelfstandige te vestigen.

"Door de afschaffing van de belasting wordt een anomalie uit het verleden weggewerkt", zegt Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen. Ook Boerenbond reageert om dezelfde reden tevreden. "In de Oost-Vlaamse land- en tuinbouw werken veel zelfstandige helpers", verduidelijkt provinciaal secretaris Stijn De Roo. 

Bron: Belga

Volg VILT ook via