nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.04.2018 "Duitse slachterijen profiteren van informatievacuüm"

In het vakblad Varkensbedrijf doet producentenorganisatie VPOV uit de doeken hoezeer de varkensprijs de speelbal is van de Duitse slachthuizen. Onder meer Tönnies en Westfleisch kondigden begin maart aan dat ze het aantal slachtingen zouden verminderen. Die aankondiging had voor hen het gewenste effect want het werd door varkenshouders geïnterpreteerd als een signaal dat de varkensprijs zou verzwakken. Meteen kwamen er extra varkens op de markt. Dat grotere aanbod aan varkens namen de Duitse slachthuizen gretig op. “Indien in de EU de slachtcijfers dagelijks zouden worden gerapporteerd, zou de misleiding slechts een zeer kort leven beschoren geweest zijn”, maakt VPOV zijn punt.

Producentenorganisatie VPOV probeert de werking van de varkensmarkt te duiden, en deed een eigenaardige vaststelling in de cijfers over het aantal slachtingen in Duitsland. Door het krappe aanbod in de maand februari was de varkensprijs gestegen van 1,3 naar 1,55 euro per kilo geslacht gewicht. Begin maart kondigden de Duitse slachthuizen aan dat ze het aantal slachtingen zouden verminderen, maar dat was volgens VPOV misleidende communicatie. Varkenshouders zagen het als een voorbode van zwakkere prijzen, boden nog gauw extra varkens aan en … die werden dankbaar afgenomen door de slachthuizen tegen een lagere prijs.

“Aankondigen dat ze het aantal slachtingen laten dalen, heeft al het gewenste effect”, concludeert VPOV, iets wat volgens de organisatie enkel mogelijk is in een “informatievacuüm”. Indien de slachtcijfers van alle EU-landen dagelijks beschikbaar zouden zijn, zoals in de Verenigde Staten, kan dit niet. “Na de diepe crisis in 1999-2000 oefenden Amerikaanse varkenshouders druk uit op Washington om meer transparantie in de keten te bekomen. Sindsdien worden de slachtcijfers tweemaal daags gerapporteerd door de overheid”, zegt VPOV-secretaris Bart Teuwen. Praktisch is dat mogelijk door een automatische koppeling tussen de databases van de slachthuizen en de overheid. Ook de prijzen van de deelstukken delen de Amerikaanse slachthuizen met de overheid, die ze (zonder naamsvermelding van slachthuizen) publiek maakt met dezelfde hoge frequentie.

Meer info: Varkensbedrijf

Bron: Varkensbedrijf / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via