nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.08.2018 Oost-Vlaanderen en Limburg handhaven droogtemaatregelen

Ondanks de regenbuien van de voorbije dagen worden de droogtemaatregelen in Limburg en Oost-Vlaanderen niet versoepeld. De reeds gevallen neerslag is niet voldoende om de tekorten van de voorbije maanden teniet te doen, en gelet op de weersvoorspellingen beslisten provinciale deskundigen om de maatregelen te handhaven. 

Door de eerste buien kan de vegetatie wel bekomen, maar de kruinen en wortels blijven te droog. Ze zorgden er ook voor dat planten en gewassen niet extra besproeid moeten worden, maar toch is er nog meer neerslag nodig om de reserves weer aan te vullen. De droge bodem kan het water immers onvoldoende absorberen, waardoor het grootste deel van de regen in de riolering terechtkomt en de grond te droog blijft. In de huidige omstandigheden kan een brand zich bovendien nog steeds razendsnel verspreiden.

In Limburg blijft het kampvuurverbod van kracht tot tegenbericht, en daarnaast blijft het verspilverbod van leiding-, regen- en grondwater gelden. Voorts is er een recreatie- en captatieverbod in het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo. In beide kanalen zijn namelijk blauwalgen vastgesteld. Daardoor mag er geen water meer opgepompt worden en zijn recreatieactiviteiten waarbij men als mens of dier direct in contact met het water komt, verboden.

Oost-Vlaanderen blijft de provincie met de strengste restricties. Zo blijft het verboden om tuinen, auto's, gevels en andere niet-essentiële zaken te besproeien, zowel met leiding- als met regen- of grondwater. Het oppompverbod voor onbevaarbare waterlopen blijft van kracht. Vuurwerk en kampvuren zijn verboden, roken in de omgeving van natuur ook. Het politiebesluit van 27 juli blijft dus van kracht.

Zonder uitzonderlijke omstandigheden komt de droogtecommissie volgende week donderdag opnieuw samen. 

Raadpleeg het overzicht van de droogtemaatregelen per provincie.

Bron: Belga

Volg VILT ook via