nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.10.2018 Groene Kring'ers op uitwisseling in Malawi

Van 2 tot 6 november nemen twee leden van Groene Kring deel aan een conferentie van de Malawese jonge boerenorganisatie Associated center for agro-based development (ACADES). Philippe Avermaete runt een akkerbouw- en loonwerkbedrijf in Linter (Vlaams-Brabant). Hij reist naar Malawi in het gezelschap van zijn partner Nele Kempeneers, die in het dagelijkse leven haar schrijftalent inzet voor Boerenbond (Boer&Tuinder). Die communicatie-expertise gaat nu goed van pas komen om reiservaringen te delen via de Instagrampagina van Groene Kring. “Veel jongeren in Malawi ontvluchten het platteland. Wij gaan ons mee buigen over de vraag hoe je hen warm kan maken voor een landbouw-loopbaan”, vertellen Nele en Philippe.

Malawi is een voormalige Britse kolonie die in de jaren ’60 zelfbestuur verkreeg. Het is één van de armste Afrikaanse landen. De ondergrond is er niet rijk aan delfstoffen zodat mijnbouw geen grote bijdrage levert aan de economie. Ook landbouw is geen bloeiende economische sector. Traditioneel waren boeren er vooral bezig met zelfvoorziening in voedsel en met het verbouwen van thee en tabak op grotere plantages. De Britse kolonisten hebben er maïsteelt geïntroduceerd, maar dat is door de sterke nood aan irrigatie geen groot succes gebleken.

Vanwege het gebrek aan toekomstperspectief ontvluchten jongeren het platteland op zoek naar een beter leven in de stad. ACADES, een organisatie van en voor jonge boeren, ziet dat met lede ogen aan. Zij organiseren dit weekend een conferentie waar gemotiveerde jonge boeren elkaar zullen ontmoeten voor een uitwisseling van ideeën. Centraal vraagstuk: hoe kan de jeugd geïnteresseerd en actief blijven in land- en tuinbouw? Twee opmerkelijke deelnemers aan de conferentie zijn Philippe Avermaete en Nele Kempeneers. Samen maken ze de verre reis van het Hageland naar Malawi.

“De aardappeloogst zit er net op”, vertelt akkerbouwer Philippe Avermaete, “en dat geeft mij de tijd om mijn blik op de wereld op een unieke manier te verruimen.” Hij krijgt de kans om jonge Malawese boeren op hun bedrijf aan het werk te zien. Dat maakt hem nieuwsgierig. “Ik verwacht er niet meteen nieuwe teeltkennis op te doen of voor mij nuttige machines te ontdekken – daarvoor zijn Malawi en Vlaanderen te verschillend – maar hoop wel te leren van hun onbevangen kijk op landbouw en natuur. En persoonlijk iets op te steken van hun levenshouding.”

“We krijgen ook de kans om een trouwfeest bij te wonen, te proeven van lokale producten en meer in het algemeen de Malawese cultuur te ontdekken”, vult Nele Kempeneers aan. Ook zij is benieuwd voor welke uitdagingen jongeren daar staan, en jonge boeren in het bijzonder. “Naar wat ik nu al weet, heeft landbouw er geen te best imago. De boerenstiel wordt niet aanzien als een volwaardige job, maar als een laatste redmiddel voor wie niets beter vindt in de steden. Gelukkig zijn er jongeren die het tegendeel bewijzen op het platteland. Er moeten daar wel kansen zijn voor landbouwers als je weet dat Malawi sterk afhankelijk is van voedselimport, voor melkproducten bijvoorbeeld.”

Nele en Philippe willen het verhaal van de Malawezen niet voor zichzelf houden, maar breed delen via videobeelden, foto’s en reisverslagen. Groene Kring geeft hen van 1 tot 6 november een forum via Instagram (@groene_kring). Een live verslag volgt op de Facebookpagina over jonge boeren in het buitenland. Mogelijk brengt een delegatie jonge boeren uit Malawi later een tegenbezoek aan Vlaanderen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Nele Kempeneers

Volg VILT ook via